Novosti

Društvo

Mилaнкoвићeви циклуси

У oргaнизaциjи Kултурнo-нaучнoг цeнтрa Mилутин Mилaнкoвић из Дaљa мaнифeстaциja пoсвeћeнa пoзнaтoм гeoфизичaру, aстрoнoму и грaђeвинскoм инжeњeру oвe гoдинe oдржaнa je нa тeму oсунчaвaњa и врeмeнa

Large informator milankovi%c4%87evi  %c4%87irilica

Jedno od predavanja u Dalju

Kulturno-naučni centar Milutin Milanković iz Dalja, 24. i 25. maja organizovao je 17. po redu Milankovićeve cikluse, posvećene poznatom geofizičaru, astronomu i građevinskom inženjeru, koji su ove godine bili posvećeni temi osunčavanja i vremena.

Direktor Centra Đorđe Nešić podsetio je da se veliki naučnik svetskog glasa bavio, između ostalog osunčavanjem i otkrio ga kao novi svemirski zakon. Osim predavanja "Insolacija i zaštita putničkih automobila", održano je i predavanje o trenutnim kosmičkim situacijama i teleskopsko gledanje meseca i zvezda, istakao je Nešić, govoreći o prvom danu Milankovićevih ciklusa.

- Naša centralna manifestacija je postala svojevrstan brend, jer osim regionalnih naučnika, okuplja eminentne stručnjake iz celog sveta, koji tumače najznačajnija Milankovićeva dostignuća - rekao je Nešić.

Godinama se trude da održe nivo u smislu predavanja ali i popratnog kulturnog programa. Tako su ove godine osim spomenutog predavanja, bila održana i ona posvećena klimatskim promenama, Milankovićevom sunčanom satu, likovna izložba posvećena suncu te muzičke večeri.

Profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Osijeka, Hrvoje Glavaš i Mirko Karakašić sa Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda održali su predavanje praktične svrhe. Karakašić je pojasnio da je reč o instalaciji i u zaštiti automobila od negativnog zračenja i uticaja topline, efikasnosti korištenja klima uređaja i smanjenja potrošnje energije. Naglasak je stavljen na očuvanje prirode, ali i njeno pravilno korištenje.

- Ne možemo je koristiti neodgovorno i maksimalno, nego pokušati osmisliti sisteme obnovljivih izvora energije, na taj način zaštititi prirodu i manje je oštećivali svojim delovanjem - naglasio je prof. Karakašić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više