>

novosti logo

Piše G. Borković

Milošević: Ekstremisti su željeli isprovocirati prekid suradnje SDSS-a s HDZ-om

Tokom suradnje s HDZ-om nosili smo se s brojnim izazovima čuvajući atmosferu mira i tolerancije koju su često ugrožavali politički ekstremisti nastojeći isprovocirati prekid suradnje i gurnuti Hrvatsku u desno, rekao je zastupnik SDSS-a Boris Milošević

Gostujući na N1 televiziji saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević dao je prolaznu ocjenu Vladi na odlasku i najavio da će ta stranka i u idućem razdoblju nastaviti inzistirati na ostvarivanju programa pomoći građanima srpske nacionalne manjine.

‘Dao bih prolaznu ocjenu mandatu Vladi i suradnji s vladajućom većinom. Istina, nismo uspjeli ostvariti sve projekte koje smo planirali i gurali, ali nismo odustali od njih i borit ćemo se za realizaciju u idućim sazivima. Istaknuo bih da smo uspostavili fond za pomoć nerazvijenim područjima na kojima žive predstavnici srpske nacionalne manjine za financiranje infrastrukturnih projekata, pomoći malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima koji funkcionira već treću godinu. Ključno pitanje za nas bila je i elektrifikacija koja je u potpunosti dogovorena i čija je realizacija započela. Na žalost još nije završena, ali prema planu bit će do kraja godine ili najkasnije početkom iduće‘, kazao je Milošević u utorak na N1 televiziji.

Komentirajući suradnju s HDZ-om i s Vladom Andreja Plenkovića, rekao je da je tokom protekle tri i pol godine bilo uspona i padova, ali da ne treba zaboraviti da je tokom cijelog mandata desnica konstantno radila pritisak na Vladu i pogotovo na SDSS.

‘Nemojmo zaboraviti da je bilo pokušaja raspisivanja referenduma i da su djelovali razni politički i parapolitički akteri koji su željeli razbiti tu suradnju. Prošla godina je bila izazovna i zbog krize s HOS-ovom pločom i pozdravom ‘Za Dom spremni‘, kao i fizičkim napadima u Uzdolju, Splitu i na Braču. Nosili smo se s brojnim izazovima čuvajući atmosferu mira i tolerancije koju su često ugrožavali politički ekstremisti nastojeći isprovocirati prekid suradnje i guranje Hrvatske u desno. Premijera tu vidim kao čovjeka koji je držao centar i nije se dao isprovocirati. Nismo se u svemu slagali s njim, ali Plenković je bio partner kod kojeg smo na najbolji način mogli ispuniti ono što smo obećali’, rekao je Milošević, dodavši da je da HDZ ima svoje i desno krilo, ali da je pod Plenkovićevim vodstvom postavljen više u centru.

Na pitanje o nastavku suradnje s HDZ-om istaknuo je da ne želi spekulirati o tome što će biti nakon izbora, ali da je iskustvo iz protekle tri i pol godine pozitivno, posebno s obzirom na okolnosti u kojima je suradnja dogovorena.

‘Pitanje je kako će se posložiti karte nakon izbora, kakve će biti liste i što će biti na stolu. Suradnja s HDZ-om počela je 2016. godine nakon Vlade Tihomira Oreškovića koju SDSS nije podržavao i koja je bila obilježena velikim pritiskom na srpsku nacionalnu manjinu. Plenković je tada pružio ruku suradnje koju smo mi prihvatili, želeći riješiti prije svega problem struje i vodovoda. Nismo imali luksuz da tu suradnju odbijemo ‘, rekao je, a potom prokomentirao moguću suradnju s Miroslavom Škorom:

‘U SDSS-u ne zaboravljamo predsjedničku kampanju Miroslava Škore u kojoj je rekao da bi zabranio SDSS kao stranku, da bi prekopavao Jasenovac i slao druge neprihvatljive poruke. Ne vidim način kako bismo s njim mogli surađivati’, kazao je Milošević.

Za problem pozdrava ‘Za dom spremni’ rekao je da se radi o naslijeđenom pitanju još od ranijih vlada. ‘Taj problem devedesetih nije postojao. Tih godina su pokušali registrirati HOS-ove udruge s pozdravom ZDS, ali im je to uspjelo tek 2001. godine. Svakako i Račanova Vlada snosi dio odgovornost zbog toga. Ali, treba reći, da time nije legitimiran taj znak koji može značiti samo jedno –amblem NDH, a svi jako dobro znamo što je bila ta država. ZDS je problem koji vuče u naslijeđe nekoliko vlada. Nijedna nije imala snage nositi se s tim na pravi način, a čini mi se da ni buduća vlada neće imati snage u potpunosti bez šire društvene pomoći suočiti se s prošlošću i činjenicom da ZDS jedino može biti simbol zločinačkog ustaškog režima i da ne bi trebao biti dopušten u javnosti, ako ništa drugo iz pijeteta prema žrtvama i zbog Ustava koji je vrlo jasan oko ovog pitanja. Dio političkih aktera stalno gura to pitanje, nastoji izazvati reakcije i gurnuti zemlju u ekstremizam i polarizaciju.’

Dodao je da djeluje oko 20 udruga HOS-a i da ih samo nekoliko u amblemu ima poklič ‘Za dom spremni’, a da nijedna od njih nema ime Hrvatske stranke prava koje je stajalo u originalnom znaku, s obzirom da je HOS bio HSP-ova stranačka vojska. ‘SDSS ima jasan stav oko ZDS-a. Čak smo u interpelaciji u postupku protiv Vlade, koju je tražio SDP, u Saboru jasno rekli svoje stavove i glasali za interpelaciju premda smo podržavali Vladu. Oko tog pitanja naši stavovi su se razlikovali, jer mi smatramo da se taj pozdrav na može legitimitirati‘.

Na pitanje oko DSS-a i Srđana Milakovića, Milošević je kazao da SDSS ne strahuje od političkih protivnika, s obzirom da je njihov rad prepoznat te da je svaka konkurencija dobrodošla, kao i da je siguran da će SDSS opet uvjerljivo osvojiti povjerenje birača.

Odgovarajući o mogućnostima sudjelovanja SDSS-a u idućoj vlasti, istaknuo je da još prerano govoriti o tome, da ste tek trebaju sastati stranačka tijela na kojima će se analizirati postignuto i dogovoriti novi prioriteti, među kojima će značajnu ulogu imati manjinsko obrazovanje.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje.

1/1