Novosti

Kronika

Milošević: Moramo se boriti protiv mržnje i biti na strani pravde

Zločin u Veljunu kada su ustaše ubile 525 mještana ovdje ničim se ne može opravdati jer ove žrtve to nisu ničim zaslužile i zato je važno da ih komemoriramo, ne zaboravimo i sačuvamo njihovo dostojanstvo, kazao je zastupnik SDSS-a Boris Milošević

Large veljun

Predrag Mandić, Boris Milošević i paroh Branko Santrač kod kosturnice

U Veljunu je održana komemoracija za 525 stanovnika srpske nacionalnosti, pobijenih na Đurđevdan 1941. godine. Stradali su muškarci Veljuna i šireg područja toga dijela Korduna u starosti od 15 do 75 godina.

Zločin su počinili ustaše pravdajući ga osvetom za obitelj tamošnjeg mlinara Jose Mravunca, kojeg su navodno ubili lokalni Srbi, ali je istraga nakon završetka rata pokazala da su taj zločin počinili upravo ustaše kako bi imali izgovor za masovne likvidacije. Zločin u Veljunu dogodio se 26 dana od uspostave NDH i nakon onog u Gudovcu je drugi masovni zločin nad Srbima u novouspostavljenoj NDH. Komemoraciji je prisustvovalo pedesetak potomaka stradalih Kordunaša i predstavnika srpske zajednice.

Na spomen kosturnicu uz državnu cestu D-1 i na spomenik žrtvama na kojem su navedena imena svih stradalih, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Prije komemoracije domaćini iz Veljuna su posjetili mjesto zločina u Hrvatskom Blagaju i tamošnji spomenik. Parastos žrtvama služio je paroh s Kolarića Branko Santrač. Komemoraciju su zajednički organizirali SNV, VSNM Karlovačke županije, Karlovca, Slunja i Mjesni odbor Veljun.

- Danas s ovoga mjesta želimo poslati poruku tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja - kazala je predsjednica VSNM-a grada Slunja Goranka Mandić.

- Ovaj zločin ovdje ničim se ne može opravdati jer ove žrtve to nisu ničim zaslužile i zato je važno da smo se danas ovdje okupili da ih komemoriramo, da ih ne zaboravimo i da sačuvamo njihovo dostojanstvo kao žrtve jednog bezumnog režima koji je ubijao svoje građane samo zato što su druge vjere i nacionalnosti - kazao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Dodao je da je tada već postojao logor Danica, a ubrzo je osnovan kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag koji je bio preteča Jasenovcu, u kojem su skončali brojni Srbi, Židovi, Romi, Hrvati antifašisti i drugi protivnici ustaškog režima. Naglasio je da je pokolj u Veljunu zapravo bio pokazatelj što se dogodi kada među ljudima zavlada mržnja.

- Moramo se boriti i protiviti takvoj mržnji, moramo biti na strani pravde i istine, nuditi mir, dijalog i toleranciju, uvijek i na svakom mjestu, a na to nas ove žrtve ovdje obavezuju - zaključio je Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više