>

novosti logo

Piše Novosti

Milošević: Što da kažem djeci koja će pohađati Ljetnu školu srpskog jezika u Dalmaciji?

Što da kažem djeci koja će ovo ljeto polaziti Ljetnu školu srpskog jezika u jednom mjestu u Dalmaciji? Da li da oni nose ili ne nose majicu koju će dobiti s natpisom ‘Ljetna škola srpskog jezika’? Da li je ta majica provokacija ili nije?, upitao je u Saboru zastupnik SDSS-a Boris Milošević

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević upozorio je u saborskoj raspravi u ponedjeljak da u Hrvatskoj vlada nacionalna netrpeljivost koja izjeda društvo, dok sustav i politika to 30 godina toleriraju. Podsjetio je da je, zajedno s delegacijom SNV-a i SDSS-a, u subotu bio u Srbiji gdje je odigrana prijateljska nogometna utakmica između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koja je iskorištena i za posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću i Demokratskog savezu vojvođanskih Hrvata.

'To je bila jedna lijepa priča u subotu, dobra utakmica, uz fer i korektno navijanje, uz sportski pljesak za svaki dobar potez na terenu. Hvala domaćinima na gostoprimstvu i na stvarno dobrom domaćinstvu, uz čestitke na pobjedi. Govorili smo o boljoj suradnji i jačem povezivanju da zajedno budemo snaga koja smiruje i povezuje naše dvije zemlje. Kad sam se vratio u nedjelju htio sam vidjeti kako su mediji popratili taj posjet. Prvo što sam vidio bio je naslov 'Toliko ružnih i prijetećih poruka sam dobio na Braču da ne mogu ostati', što je rekao napadnuti Srbin u Supetru. I nije ostao. Meni je prosto nevjerojatno da moramo opet o tome govoriti. Nevjerojatno je da žrtva fizičkog, ničim izazvanog, napada dobiva prijetnje da ne može ostati zarađivati svoj kruh', kazao je Milošević, naglasivši da su nakon napada stizali komentari da Srbi provociraju kada dolaze raditi na obalu.

Kazao je također da je u Hrvatskoj došlo do eskalacije rasističkog govora mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, što stoji i u izvješću Vijeća Europe za razdoblje od 2012. – 2017., kao i da će izvješće u idućem periodu od 2017. do 2020., po svemu sudeći, biti i gore, premda bi na čelu Vijeća Europe mogla biti osoba iz Hrvatske.

'Nama nacionalna netrpeljivost izjeda društvo, što sustav i politika 30 godina toleriraju. Možda premlaćivanje i ubojstvo u Viškovu nije etnički motivirano, iako puno toga ukazuje da nažalost jest. Ministar je rekao da je počinitelj uhapšen, što je istina', kazao je Milošević, usporedivši taj slučaj nedavno ubijenog SDSS-ovca Radoja Petkovića s onim Jovana Borovića, iz Suhača kraj Sinja, koji je nasmrt pretučen na svom kućnom pragu na pravoslavni Božić 1998., za što su osumnjičeni tek 20 godina nakon ubojstva dobili po godinu dana zatvora.

'Ne treba nas čuditi Supetar. Odgajamo mlade zadojene mržnjom na nacionalnoj osnovi, ali nisu mladi krivi. Kriva je politika, kriv je obrazovni sustav, kriva je i javna televizija. Nemojte mi reći da nije tako. Pa Ježurku ježa smo izbacili iz lektire zato što ga je napisao Srbin i zato što govori srpski. Sve u dvorani želim pitati, jer vjerujem da većina ima djecu ili unuke: Što da ja kažem djeci koja će polaziti Ljetnu školu srpskog jezika u jednom mjestu u Dalmaciji? Da li da oni nose ili ne nose majicu koju će dobiti s natpisom ‘Ljetna škola srpskog jezika‘? Da li je ljetna majica Ljetne škole provokacija ili nije provokacija?', upitao je Milošević.

1/1