Novosti

Politika

Miloševiću skinut imunitet

U raspravi o skidanju imuniteta Borisu Miloševiću (SDSS), Nino Raspudić (Most) nazvao ga je bivšim zastupnikom, očito ne znajući da po proceduri mandat ostaje izabranom poslaniku

Large boris

Boris Milošević (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Hrvatski sabor u četvrtak je skinuo imunitet i time dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića.

Po proceduri, prije najvišeg doma učinilo je to i saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo kojem je Državno odvjetništvo RH dostavilo zahtjev Uskoka u kojem se "predložilo davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka" protiv Miloševića zbog "sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti".

Prije dva dana, očito neupućen u saborsku proceduru, Nino Raspudić (Most) nazvao je Miloševića bivšim zastupnikom, premda skidanje imuniteta – važno je znati – ne znači ukidanje saborskog mandata. Prekosutra ga je ispravila njegova supruga Marija Selak Raspudić (Most), opet uz izlivenu žuč prema Miloševiću.

- Mogli smo i bez ovog dodatnog ponižavanja Hrvatskog sabora - kazao je kao jedini govornik u raspravi u glasanju o imunitetu Raspudić pa u istom tonu nastavlja da bi bilo loše i za Hrvatsku u cjelini, a posebno za Vladu da se pokaže da je Milošević kriv, tako da on – Raspudić - poštuje presumpciju nevinosti i da se nada da će Milošević pred sudom dokazati da je nevin.

- Vladajuća većina je mislila drukčije. Politička odgovornost ide na njih. Dakle, 29. travnja je sada već bivši kolega zastupnik Milošević aktivirao mandat, sutra će biti bivši. I ništa… - kazao je Raspudić.

Na samom glasanju, dva dana poslije, Marija Selak Raspudić, supruga rečenog Nina Raspudića, pokušala je pojasniti ono što nije znao Nino Raspudić.

– Neka nam se razjasni koji će to biti kriteriji moralnog i političkog djelovanja koji vrijede za Vladu, a ne vrijede za Sabor – kazala je Selak-Raspudić, tražeći da joj se razjasni zašto Milošević još uvijek nije u Vladi.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovorio je da Sabor redovno odgovara na zahtjev DORH-a i da nije u funkciji pravosuđa da donosi pravosudne odluke, te da Milošević ima pravo na obranu kao i da činjenica da DORH pokreće postupak nije dovoljna da bi se zaključilo da je optuženi kriv.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da zastupnica Mosta govori o postupku o kojem nema dovoljno saznanja i da Milošević ima svoj mandat s kojim, kao i ostali, ima pravo raditi što želi.

- Mnogim ljudima i prije se unaprijed presuđivalo da bi na kraju bili slobodni i nevini. Sve one ružne izgovorene riječi ostale su sramota za one koji su ih izgovorili. Budimo jako oprezni kada nekome želimo unaprijed presuđivati – rekao je Jandroković.

Uskok je protiv Miloševića u ožujku pokrenuo istragu zbog poticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodjelu državnih poticaja, u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata.

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.  

"Uvijek sam postupao u skladu sa zakonom, ulažući sav svoj trud i politički rad u borbu protiv diskriminacije koja je nažalost prisutna u našem društvu, na svim područjima, uključujući razvijenost i ekonomsku održivost života na pojedinim područjima RH", napisao je tadašnji potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku povodom najave istrage USKOK-a vezane za program dodjele beskamatnih potpora zbog kojeg se našao na popisu osumnjičenika.

"Kao zastupnik, član Vlade i javna osoba, koja bi češće trebala koristiti javnu riječ, opetovano ukazivati i upozoravati na svaki pojedinačni slučaj diskriminacije, u svom političkom djelovanju ipak biram dugotrajniji put promjene sveobuhvatne javne svijesti o nekoj diskriminatornoj praksi ili postupanju.

U tom smislu sam se bespogovorno borio i borim za prava manjina bez primisli da za sebe ili nekog priskrbim korist, u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnosti, kao netko tko je izabran da zastupa srpsku nacionalnu manjinu. Kao političar i kao osoba s navedenim uvjerenjima, na taj ću način i nastaviti djelovati.

Potpuno je razumljiv interes javnosti. Primam brojne upite medija, ali ne bih želio komentirati neslužbene i neprovjerene informacije koje se objavljuju", napisao je Milošević.

Miloševića se istražuje jer je, kako sumnja USKOK, navodno bio osobno zainteresiran da pojedine tvrtke i obrti dobiju bespovratnu potporu. Radi se o tvrtkama Interijeri Kabić j.d.o.o., Zeko dvor j.d.o.o., Fila d.o.o. i Halupa d.o.o. koje su dobile po 100.000 kuna, ugostiteljskom obrtu Braco i obrtu Nele – turbo servis s potporom u istom iznosu, te Edition automehaničarskom obrtu koji je dobio 50.000 kuna.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više