>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Milost ne traže

Ukoliko Končar bude privatiziran, HEP će biti osuđen na traženje novog partnera i tehničko reorganiziranje

Končar je naš Karamarko – glasio je jedan od transparenata s kojima su radnici najveće hrvatske elektroindustrije u utorak demonstrirali ispred Vladine zgrade na Markovu trgu, u znak protivljenja odluci izvršne vlasti da se njihovo poduzeće privatizira do zadnjeg postotka. Zacijelo pritom nisu mislili na narodnog heroja Radu Končara po kojem to poduzeće nosi ime, niti su ga htjeli vrijeđati stavljanjem u istu rečenicu s aktualnim prvim potpredsjednikom Vlade, ali svakako jesu imali na umu evidentne političke prioritete iz njihova, radničkog kuta.

Država i njezini predstavnici ne znače im ništa ako se zanemari materijalna osnova s kojom oni ostvaruju redovni prihod, dakle, a najbrži put do takvog neslavnog odnosa jest zatvaranje očiju i ušiju vlasti na iskazana stajališta radnika. I zato su potonji poručili da ne daju Končara u onoj mjeri u kojoj se ni HDZ ne želi odreći svog lidera, pri čemu je politička argumentacija radništva itekako superiorna znanom stranačkom rezonu borbe za moć.

Naravno, takva pozicija očajnih končarevaca zasad je samo teorijska, dok u praksi rasplet može otići u sasvim drugom smjeru. Vlada je, kao što je poznato, nakon tjedana kontradiktornog prosijavanja, popis trgovačkih društava iz kojih se namjerava povući svela na tri imena. U najužem krugu nesretnika već isturenih na burzu dionica i u krajnju tržišnu neizvjesnost ostala su tako, pored Končara, i hotelska poduzeća Sunčani Hvar i Korčula. Tu je upravo Končar onaj specifični subjekt u kojem je državni udio – 20,49 posto – imao stratešku političku funkciju stabilizacije i razvoja. O njemu je dosad zavisila i preostala domaća elektroindustrija, a na njegovoj podršci djeluje i Hrvatska elektroprivreda već 40 godina. Ukoliko HEP bude osuđen na traženje novog partnera i tehničko reorganiziranje, to će ga oslabiti i u kontekstu njegove moguće privatizacije. Ali pričekajmo dok se ne vidi kamo nas to pozivaju radnici Končara i hoće li epilog doista biti sav u znaku karamraka što im ga je namijenila Vlada. Kako javljaju iz CERPA (Centra za restrukturiranje i prodaju), već je zabilježeno13 ponuda za državne dionice Končara.

1/1