>

novosti logo

Piše N.J.

Ministar u aoristu

Tomislavu Tolušiću se mora priznati da je kao župan puno činio na obnovi infrastrukture i objekata, ali to se cijeni i nagrađuje na izborima, a ne spomen-pločama

Odlazeći ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, iz kvote HDZ-a, nedavno je otvorio obnovljenu općinsku zgradu ambulante opće i dentalne medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, koja je tim epohalnim povodom ukrašena spomen-pločom u aoristu.

‘Ovu spomen-ploču, u znak sjećanja na dovršetak izgradnje ambulante u Novoj Bukovici, postaviše ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i načelnik općine Nova Bukovica Željko Venci’, piše na ploči.

Po ministrovim riječima, mještani su ambulantu koja nije bila u funkciji od 2013. dobili zahvaljujući inicijativi Virovitičko-podravske županije i same općine, a Ministarstvo je velikim dijelom sufinanciralo obnovu. Kad su se mediji raspisali o ovom neobičnom načinu odavanja počasti, Tolušić je izjavio da nije znao da će ploča biti postavljena, niti što će na njoj pisati. Nakon medijske buke zatražio je da se za ploča skine i čak izgrdio načelnika općine, barem kako sam tvrdi.

No na fotografiji sa svečanosti lijepo se vidi da je Tolušić prilikom otvaranja bio vrlo blizu ploče i da nije mogao ne vidjeti što na njoj pisaše, da se poslužimo njemu milim glagolskim vremenom. Istina, svojevrsno sljepilo nije karakteristično samo za Tolušića, koji dan ranije i Zlatko Hasanbegović je tvrdio da nije vidio ustašku provokaciju s natpisom ‘FrankfUrt’, iako se ponosno slikao kraj nje. Na kraju je na vidjelo izašla poveća kolekcija spomen-ploča s Tolušićevim imenom, oko kojih se ranije nije dizala buka. U Orahovici postoje spomen-ploče povodom otvaranja mosta, parka i šetnice, kao i obnove tamošnjeg Centra za edukaciju, sve u vrijeme njegovog županovanja.

Tolušiću se mora priznati da je kao župan puno činio na obnovi infrastrukture i objekata, ali to se cijeni i nagrađuje na izborima, a ne spomen-pločama. U civiliziranom svijetu, čiji bi Hrvatska željela biti dio, ploče s natpisima zahvalnosti uglavnom bi trebale slaviti zaslužne pokojnike – umjetnike, ratne heroje, ratne žrtve, velike vođe…

1/1