>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Ministrica u areni

‘Je li apsurdno da ako ste samac, nitko ne propituje jeste li gej ili niste?’ upitala je Sabina Tandara Knezović Nadu Murganić, na što je ova rekla: ‘Naravno da to ne propitujemo.’ Uslijedio je nokaut: ‘Dakle, gej samac može udomiti dijete?’ Tu je ministrica zanijemjela, zatiltala kao Fodor pred Karmelom, samo dulje

Otvoreno i RTL Direkt, HRT i RTL, 26. studenoga, 22:00 i 22:15

U ponedjeljak ‘Jutarnji list’ objavljuje iskaz Franje Varge koji tvrdi da je Kolinda krenula s rušenjem Plenkovića. Le coup d’etat?! To da predsjednica države ruši premijera tema je koju logično i predvidivo očekuješ u ‘Otvorenom’ (Jandroković najavljuje raščišćavanje do kraja, a taj nikad ne govori napamet), no Damir Smrtić opet ide na populističku zihericu (#%&/!!!) i u političkoj emisiji tematizira pobjedu tenisača. Prebacuješ na konkurentsku emisiju, Šprajcov ‘Direkt’, gdje te, avaj, opet dočekuje Davis Cup (grom i pakao, karamba i karambita, čekaju li nas tenisači i kod Vakule?), potom šaltaš dalje jer te sport ne zanima, kao ni tlapnje o sportašima kao najboljim ambasadorima naše zemlje, genijima, uzorima…

‘Novi list’ otkrio je, bajdvej, da su svi hrvatski Davis Cup reprezentativci, koje je prva čirlidersica države s dozvolom za odlikovanja nagradila medaljama, prijavljeni u Monte Carlu i drugim poreznim oazama. Niti jedan domovini ne plaća porez! Tako je bilo i s bezbroj nogometaša, trenera i drugih milijunaša, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji i u drugim našim vukojebinama u kojima je domoljublje/rodoljublje uvijek lažno, osim ako pod njim ne podrazumijevamo mržnju na prve susjede. Sve intenzivnije, sve emfatičnije slavljenje sportskih uspjeha u željeznoj je korelaciji sa sve većim neuspjehom političkih, odnosno ekonomskih projekata na ovim prostorima. Mi smo neuspješni, ali su sportaši najbolji, mi ne radimo, ali oni se ubijaju na treninzima, mi propadamo, ali njima ide kako treba. Ali onda bismo se trebali zapitati zašto bi ti koji krvare da bi im išlo dobro, koji su pametni i ustrajni, baš nama, ovakvima, plaćali poreze. Da održavaju ovaj šugavi ustroj? Da daju lovu Mikiju Bandiću koji onda ‘kupuje’ udžbenike, a preko njih glasove roditelja? Pa nisu ni oni veslo sisali, znaju i oni glumiti i držati ruku na srcu i zmiju u džepu.

Genijalna prijateljica, HBO On Demand

Ne moramo vjerovati da pakao postoji na onom svijetu, ali je sasvim izvjesno da postoji na ovom! Napulj iz romana Elene Ferrante (pseudonim globalno najuspješnije autorice romana posljednjih desetljeća) to je pakao u kojemu dvije djevojčice, jedna karizmatična, hrabra, genijalna i mračna, a druga svijetla, nježna, pametna i odana, odrastaju u mučnom ambijentu nasilne, patrijarhalne i konzervativne južne Italije. Istoimena serija startala je na HBO-u devetnaestoga, a ima osam epizoda. Napoli, to je Camorra, sprega fašista i mafijaša, surova plutokracija u kojoj su siromašni prezreni i lišeni šanse. Još prije 60-ak godina u tom je dijelu jedne napredne europske države, kolijevke renesanse, bilo teško zamislivo da djevojčice iz siromašnijih obitelji idu u gimnaziju ili srednju školu, danas je to norma čak i kod nas. Uopće, prilike u kojima živimo – to se vidi iz ovakvih serija – za pola stoljeća dramatično su se promijenile, na svaki način.

Casting ‘Genijalne prijateljice’ je savršen: dvije žene (u nekoliko životnih dobi) birane su između stotina naturščika, i izabrane besprijekorno. ‘Genijalna prijateljica’ nastavak je opusa braće Taviani, naročito filma ‘Ja sam bog otac’, samo što surovosti talijanskog juga ne vidimo u planinama Sardinije već u gradu poznatom po doskočici ‘vidi Napulj i umri’.

Dobro jutro, Hrvatska, HRT, 29. studenoga, 07:00

S HRT-a bježe svi koji mogu, svaki je čamac za spašavanje dobar, svaki splav čini se kao ‘Carpathia’, mirišljavo utočište sjajno za oporavak. Autorica izvrsne ‘Vrtlarice’, Kornelija Benyovsky Šoštarić, napušta Pridavlje, a ono što je uradila Karmela Vukov Colić zaslužuje naklon. Nakon što joj je Mirko Fodor darovao cvijeće, umjesto ritualne zahvale Karmela je priznala kako joj cvijeće djeluje kao čitulja. ‘Joj znaš što, prvo mi ovo izgleda kao in memoriam, pa mi je to malo smiješno, a cvijeće, hvala lijepa, to ću vam ostaviti ovdje jer vam fali živog cvijeća u studiju, da me se sjećate uvijek. Čestitka lijepa, neka ostane tu, što nije ovo lijepo?’ Fodor je na to malo tiltao, bio je zbunjen, no Karmela je zasolila: ‘Znaš što, ja kad sve ovo gledam, mislim da ste blesavi što ste pustili ovakvu jednu ženu da vam ode.’ Ovakvu? Jednu? Desetke su oni pustili, desetke. Ali kad su došli po Karmelu, nije više bilo nikoga da to registrira. Kontinuitet dug tri desetljeća ide prema svome antiklimaksu.

Dnevnik Nove TV, 29. studenoga, 19:15

U Dnevniku Nove TV odjekuje odlična diskusija Furija Radina u Saboru. ‘Kad sam bio mlad’, rekao je zastupnik Radin, ‘udomljavao sam djecu preko vikenda. Išao bih u Nazorovu, bio sam psiholog pa sam poznavao… Nisu me ništa tražili posebne kvalifikacije jer sam imao kvalifikacije, bio sam oženjen i imao sam dvoje djece. Godinama smo udomljavali djecu. Bili su to brat i sestra iz Zagorja. Ja sam uvijek išao po njih i kada bih ja ušao unutra, prema meni bi trčalo barem tridesetero djece s dignutim rukama i rekli – uzmi mene, uzmi mene. Ova tematika mi je itekako pri srcu. Osim što nema razlike između heteroseksualnih i homoseksualnih parova ili pojedinaca, i da nema svih istraživanja, sve je bolje od onog što se može vidjeti u takvim sirotištima.’ Nastavak bloka o zakonu koji će regulirati udomljavanje nije bio niša manje zanimljiv. Nada Murganić morala je, izlazeći na intervju Sabini Tandari Knezović, znati da to nije smrtićevska gladiola, nego surova arena. Pripremljena novinarka naspram nepripremljene ministarke – to ne miriše na dobro! No da ministrica zanijemi uočivši logiku ipak je neočekivano. Na pitanje ima li što protuustavno u zakonu u kojemu je gej parovima onemogućeno udomljavanje djece, Murganić je rekla kako ‘misli da nema’, na što ju je dočekalo logično potpitanje ‘mislite ili znate?’ pa se probala izvući ‘mislim da nema i znam da nema’. Potom je Tandara Knezović upitala zašto istospolni parovi ne mogu udomiti djecu, a ministrica je rekla da je to zato što nam je sredina konzervativna pa bi takvu djecu poprijeko gledala (da, a onu iz doma ili uništenih hetero obitelji će gledati s dubokim respektom…). No tek je tu započela serija ubitačnih pitanja. ‘Je li apsurdno da ako ste samac, nitko ne propituje jeste li gej ili niste?’ upitala je Sabina, na što joj je ministrica rekla: ‘Naravno da to ne propitujemo.’ Uslijedio je nokaut: ‘Dakle, gej samac može udomiti dijete?’ Tu je gospođa Murganić zanijemjela, zatiltala kao Fodor pred Karmelom, samo dulje, kao što se mora zanijemjeti nad neporecivošću silogizma koji nužno slijedi iz dviju premisa. Potom je smuljala neki odgovor, zamolila Gospodina da se to mučenje u studiju što brže završi i otišla u noć, u dugu, zimsku noć.

1/2