Novosti

Intervju

Mirko Zelić Prevelika dobit

U početnoj raspodjeli s naftnim kompanijama na investitora opada gotovo 90 posto dobiti. To je neuobičajeno u početku kada su troškovi veći, a prihodi manji. Naša je računica pak, da bi kad prihodi budu veći od troškova državi trebalo ići 70, a investitoru 30 posto dobiti

H0xx2nz5sj1z49rcrivhsbqopuf

Mirko Zelić (foto Jovica Drobnjak)

Pet naftnih kompanija dobilo je dozvolu Vlade da u narednih pet godina prionu bušenju jadranskog podmorja; investirat će ukupno 4 milijarde kuna. U proračun će uplatiti 100 milijuna kuna. Je li ugovor pošteno sročen?

Mi naftaši slažemo se s daljnjim istraživanjem Jadrana jer procijenjeni podaci geologa ukazuju da se u Srednjem i Južnom Jadranu nalazi 400 milijuna tona ekvivalentne nafte te 10 milijardi kubika plina u Sjevernom Jadranu. Ali ako smo dobro shvatili i ako se nafta doista otkrije, problem je u početnoj raspodjeli dobiti gdje na investitora opada gotovo 90 posto dobiti. To je neuobičajeno u početku kada su troškovi veći, a prihodi manji. Naša je računica pak, da bi kad prihodi budu veći od troškova državi trebalo ići 70, a investitoru 30 posto dobiti.

Kakva bi konačna korist bila za društvo u cjelini?

Pod pretpostavkom da geolozi nisu zakazali morate znati da je energetika okosnica razvoja svake zemlje. U svakom slučaju država bi u koncesijskom ugovoru trebala dobivati određeni postotak koji raste s proizvodnjom i daljnjim ulaganjima, a to je nešto čemu svaka zemlja teži. Zamislite situaciju da Hrvatska doskora sama bude u mogućnosti pokrivati svoje zalihe energenata i k tome još izvoziti naftu i plin. Da ne govorim da bi se istraživanja trebala raditi i u kontinentalnom dijelu zemlje gdje su također utvrđene određene zalihe energenata.

Što je s ekološkom dimenzijom projekta?

Danas je svaki oblik energenta dobrodošao jer morate znati da milijardu ljudi danas nema nikakav dodir s njima. Procjenjujemo da će fosilni energenti i ubuduće u 70 posto slučajeva dominirati u svijetu. Obnovljivi izvori energije kakve zagovaraju Zeleni i drugi su dobrodošli, ali to neće smanjiti potražnju za bilo kakvim oblicima energenata. Što se tiče ekoloških problema i emisije CO2, postoji mogućnost ali i obaveza da se ti plinovi utiskuju u duboke geološke formacije, dakle u 2-3 hiljade metara dubine. Mora postojati stroga kontrola iskusnih stručnjaka za što je najpozvanije Ministarstvo gospodarstva koje takve stavke mora definirati u koncesijskom ugovoru.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više