Novosti

Kronika

Mistika i horor u Baranji

Misteriozne kuće, groblja i druge mistične lokacije potencijalna su atrakcija u Baranji: Prođe li na konkursu za projekt ‘Mistična Baranja’ lokalni turizam će dobiti pola miliona kuna iz EU fondova

Zs0weo6826wtquewjppubzewlu2

Dragojlov breg, jedna od brojnih baranjskih mističnih lokacija

Voynichev rukopis, Atlantida i ‘Vau’ signal samo su neke od najvećih i najpoznatijih, ali još uvek neistraženih svetskih misterija koje intrigiraju javnost, ali koje niko nikada nije uspeo dokučiti. Istorija čovečanstva zapravo je prepuna misterija, od kojih su neke i više nego zastrašujuće, od kojih se ledi krv u žilama. Jedna od takvih misterija, doduše ne planetarno poznata, jest i priča o detetu bez glave čija silueta bez trupa hoda po kanalu i traži svoju glavu. Ta jeziva priča decenijama se prepričava u baranjskom selu Kozarac, i deo je lokalnog identiteta, a nastala je nakon navodnog stravičnog automobilskog sudara.

Ništa manje nisu jezive ni druge baranjske mistične priče koje žive u usmenoj predaji. Za sada je takvih priča šest, i to nije konačna brojka. Ako vas je priča zainteresirala, onda ste definitivno pravi kandidat koji će s nestrpljenjem iščekivati rezultat konkursa na koji je prijavljen i zanimljiv projekt pod nazivom ‘Mistična Baranja’. Ovaj projekt jedan je od sedam projekata koje je Turistička zajednica Baranje kandidovala za projekte prekogranične saradnje. Rezultati konkursa očekuju se u januaru 2017. godine, a prođe li ova ideja baranjski turistički zaposlenici mogli bi iz EU fondova inkasirati oko pola miliona kuna.

- Cijela priča zakotrljala se još lani kada se TZ Baranje uključila u aktivnu potragu za nadnaravnim bićima. Od apliciranih projekata najozbiljnije računamo upravo na turističku rutu po jezivim baranjskim lokacijama. Ideja dakako nije nova. Uzor su nam svjetski primjeri, a uspjeli smo zainteresirati i susjede Mađare - kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

‘Mistična Baranja’ uključivala bi još dva velika festivala, ‘Slama’ i festival u mađarskoj Vražjoj Kotlini koji, za ilustraciju, u samo sedam dana poseti i do 60.000 posetilaca. Ima li među vama već sada dovoljno hrabrih, slobodno se javite zaposlenicima u TZ Baranje koji će vam rado obezbediti vodiča po misterioznim kućama, grobljima i drugim lokacijama. Za one, ne toliko hrabre, utešna bi vest mogla biti da, kako kažu meštani Kozarca, da duh koji luta ovim selom nije agresivan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više