>

novosti logo

Piše N.J.

Mitropolit Porfirije: Ne bojte se da budete ono što jeste

U punim crkvama diljem Hrvatske pravoslavni vjernici obilježili su Badnje veče i Božić. Poruke mira poslane su u prisustvu predstavnika vlasti, vjerskih zajednica i vjernog naroda. Večernje bogosluženje u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom i monaštvom.

- Bog je na današnji dan darovao čoveku smisao života, koji je moguće ostvariti jedino kroz zajednicu - rekao je on i pozvao vjernike da se ne boje niti ne srame da budu ono što jesu.

- Niko od nas nije birao gde će biti rođen, u kojem narodu i veroispovesti, ali nam je Bog omogućio da budemo jedan narod. To, međutim, zavisi od nas. A mnogi dopuštaju sebi da mrze bilo susede ili nekog ko se nalazi negde na drugom kraju planete, kao i da mirno slušaju kako se vrši nasilje nad pojedincima i narodima. Pravi smo ljudi ako smo neustrašivi protiv mržnje koju nosimo u sebi, pravi smo hrišćani kad se radujemo za one druge - rekao je mitropolit i upozorio da je traženje krivice u drugome siguran put u poraz.

- Veliki je ovo dan, ne bojmo se da budemo to što jesmo. Blagoslov je biti Hrvat, Mađar, Italijan, Rom, Rumun i pripadnik svakog naroda, ali je blagoslov biti i pravoslavni hrišćanin Srbin. Molim vas da se ne bojite da budete ono što jeste, a moje je iskustvo da postoji strah u vama. Ne ulazim u to koliko je opravdan, ali sam siguran da od vas zavisi da li ćete biti hrabri i postojani – kazao je Porfirije prisutnima, među kojima su osim predstavnika različitih vjerskih zajednici bili i Mate Granić u ulozi izaslanika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kao izaslanik premijera Plenkovića. Obredu je nazočio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ambasadorka Srbije Mira Nikolić i njene kolega iz Grčka i Cipra.

Na tradicionalnom božićni prijemu u Muzeju SPC-a mitropolit, predstavnici vjerskih zajednica i državnih i gradskih vlasti prenijeli su svoje pozdrave uz generalni stav da su mir, ljubav i milosrđe nasušno potrebni, a večernju liturgiju i prijem svojom su pjesmom i svirkom uveličali članovi hora ‘Mojsije Petrović’ iz Beograda.

Crkva je bila puna i na božićnoj liturgiji koja je održana u nedjelju. Tom je prilikom mitropolit Porfirije ukazao na značaj Božića.

- Naš je život ispunjen nesporazumima. Znamo koliko nesporazuma isključivosti nalazimo i u porodici i u svojoj sredini i u svijetu, a za sve se traže krivci drugde. Ali bez sagledavanja i suočavanja svojih promašaja i pogrešaka nemoguće je tražiti oproštaj ni doći do harmonije mira i zajednice. Koliko to važi za pojedince i porodicu, toliko važi i za odnose među narodima i religijama. Zato mi hrišćani treba da budemo sposobni da tražimo oprost jedni od drugih jer tako idemo u susret Bogu i zagrljaj jedni drugima - rekao je i pozvao vjernike da se ne plaše.

Poslanicu patrijarha Irineja pročitao je arhijerejski namjesnik zagrebački Duško Spasojević. U njoj se ističe da se vijest Hristovog rođenja objavljuje i svijetu u kojem zvecka oružje, u kojem se sprovodi nasilje nad pojedincima i narodima, u kojem vladaju nejednakost i socijalna nepravda, u kojem su nevina djeca žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna prijetnja. Patrijarh SPC-a upozorio je i na izumiranje naroda: ‘Ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo. Našim hrišćanskim precima nije bilo teško da tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.’

1/3