>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše R. I.

Mitropolitu Porfiriju nagrada za doprinos pomirenju

Na svečanosti održanoj 16. februara u Štokholmu mitropolit zagrebačko-ljubljanski odlikovan je ordenom za njegov doprinos pomirenju naroda na Balkanu i predani rad na unapređenju jedinstva među hrišćanima

Na svečanosti održanoj 16. februara 2016. u Štokholmu, u prisustvu predstavnikâ hrišćanskih Crkava koje deluju u Švedskoj: Evangeličke crkve, Rimokatoličke crkve, Antiohijske patrijaršije, Srpske pravoslavne crkve, Sirijske dohalkindonske crkve, predstavnika univerzitetskog i kulturnog života Stokholma, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije odlikovan je ordenom Svetog Ignatija za njegov doprinos pomirenju naroda na Balkanu i predani rad na unapređenju jedinstva među hrišćanima.

Ordenom Svetog Ignatija prethodnih godina, između ostalih, odlikovani su Patrijarh Sirijske crkve Mor Ignatije Jefrem II, Papa Koptske pravoslavne crkve, Tavardos II i Kerstin Enlud, direktor krovne hrišćanske studijske organizacije Bild.

Orden se dodeljuje, zaslužnim i uglednim crkvenim ličnostima, na međunarodnom nivou, za unapređenje jedinstva među hrišćanima i za izraziti doprinos haritativnom delovanju, kako stoji u Statutu ugledne Akademije Svetog Ignatija.

Obraćajući se ovogodišnjem laureatu, gospodin Mihael Halm, dekan Teološke akademije Svetog Ignatija, istakao je da je mirotvorni doprinos mitropolita Porfirija zapažen i visoko vrednovan na međunarodnom planu. Dekan Halm je, takođe naglasio da je mitropolit Porfirije u manastiru Kovilju razvio monašku duhovnost koja je uključivala i socijalni doprinos i otvarenje prema široj zajednici, a posebno prema onima koji su odbačeni od društva.

- Ovu duhovnu otvorenost nastavio je da razvija i kao mitropolit u Hrvatskoj i Sloveniji, gde ističe da Crkva treba da bude otvorena za društvo i kontekst u kojem deluje, da bude u trajnom dijalogu i potrazi za pomirenjem… Zbog ovakve duhovne otvorenosti mitropolit Porfirije je, takođe, omogućio oživljavanje težnje hrišćanskih zajednica za jedinstvom - rekao je ugledni skandinavski naučnik obrazlažući odluku da visoko odličje ove godine bude dodeljeno mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom.

Zahvaljujući na ukazanoj časti mitropolit Porfirije je naglasio da priznanje ovako visokog međunarodnog ranga, a posebno ličnosti koje su ranije odlikovane, za njega predstvljaju obavezu da u budućem radu pokaže i dokaže da ga je dostojan. Na kraju svečanosti mitropolit Porfirije je održao predavanje na temu Čovekovo dostojanstvo, sloboda i socijalno delovanje Crkve.

1/1