>

novosti logo

Društvo Društvo

Mjera odložena, kaos ostao

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u žrvnju zakonskih promjena: Automatsko brisanje iz ARKOD-a svih poljoprivrednih površina bez ugovora o najmu odloženo je na godinu dana

Hoće – neće, lijevo – desno, tako bi se mogle opisati poljoprivredne politike u Hrvatskoj, zemlji u kojoj se poljoprivrednici velikim dijelom tako nazivaju samo zbog poljoprivrednih poticaja, u kojoj velike poljoprivredne površine zjape zapuštene i u kojoj uvoz daleko nadmašuje domaću proizvodnju. Česte zakonske izmjene, dopune i uredbe, dobrim dijelom neusklađene s prethodnim zakonskim rješenjima, uz to još češće izmjene raznih pravilnika koje diktiraju jaki lobiji, unose dodatni nered i neizvjesnost među poljoprivrednike. Kada se tome dodaju dugogodišnje čekanje na javne natječaje za zakup neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta, neriješeni imovinskopravni odnosi, razne kvote, sustavi bodovanja sa upitnim sistemom kontrola i sankcija, jasno je da je i najavljeno automatsko brisanje onih površina poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a za koje nosilac poljoprivrednog poticaja nema vlasnički list ni ugovor o najmu shvaćeno kao nova prijetnja opstanku malih poljoprivrednih gospodarstava.

Za vrijeme SDP-ove vlade potenciralo se stavljanje zemljišta u funkciju, pa je bilo dopušteno da se bez ikakvih ugovora, samo na osnovu potpisa dva svjedoka, zemljište uvede u ARKOD. Tu mogućnost iskoristili su mnogi poljoprivrednici, a neki su upisivali i tuđu zemlju u ARKOD, čime je ona ulazila u ekonomsku računicu upisanih OPG-ova. Sa HDZ-ovom vladom došle su nove izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu s ciljem uvođenja pravila u poljoprivredni nered. U tom najavljenom pospremanju jedan od pravilnika podrazumijevao je automatsko brisanje iz ARKOD-a svih površina bez ugovora o najmu. No time bi se automatski gubila ekonomska vrijednost OPG-ova, zbog čega bi njihovi vlasnici morali vraćati ostvarene poticaje i novac iz EU fondova. U slučaju ekološke proizvodnje to bi značilo povrat kompletnog poticaja u petogodišnjem razdoblju zbog smanjene ekonomske veličine gospodarstva. Međutim, odredbe tog novog pravilnika u zadnji čas su suspendirane na godinu dana, do sljedećeg 1. siječnja, čime je odloženo ekonomsko posrnuće velikog broja malih OPG-ova. No ujedno je odloženo i uvođenje reda u kaos. Mnogi poljoprivrednici tvrde da do odlaganja ove mjere nije došlo zbog upitne egzistencije malih poljoprivrednika, nego da je ona rezultat djelovanja jakog lobija i krupnog kapitala koji se učahurio među poljoprivredne mjere i poticaje.

U tom moru poljoprivrednih ajkula, svojim danonoćnim radom opstaju i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svojom obiteljskom imovinom jamče za svaku novu investiciju. Jedan od hrabrih i uspješnih poljoprivrednika je Aleksandar Šimunović iz Udbine, koji je 2011. naslijedio obiteljsko gospodarstvo od oca. Šimunovići su danas sa 164 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta jedni od najvećih poljoprivrednika s prebivalištem na Udbini. Za suspendiranje navedenih odredbi Šimunović nije znao, ali ističe da je za uvođenje reda.

- Za ovih devet godina doživio sam toliko zakonskih izmjena da ih ne mogu popratiti, a mnoge od njih utječu na našu održivost. Sve se mijenja, samo zbrka ostaje i još se povećava. Država se ponaša kao da je poljoprivreda jednogodišnja biljka ili usjev dovoljan za jedan mandat. Mnogo se odluka odvija ispod žita, daleko i bez znanja poljoprivrednika kojima je posao da osiguravaju urod, a ne da listaju Narodne novine i prate sve izmjene. Država nema volje da konačno poljoprivredi pristupi kao ozbiljnom poslu u koji su mnogi investirali svu svoju obiteljsku imovinu i oru svoje njive na rubu egzistencije - ističe Aleksandar Šimunović.

1/1