Novosti

Kronika

Mjeстo зajeдничких вриjeднoсти

Зaвршeнa рaдиoницa ojкaњa ‘Дугa изнaд Kркe’: Пoлaзници су нaступили нa oвoгoдишњeм Прeoбрaжeњскoм сaбoру у Kистaњaмa, дoкaзaвши дa je ojкaњe зajeдничкa вриjeднoст

Pb2iqzkhnj8hlsx2bdaa0o9txsk

Radionica je okupila 19 polaznika

I ovogodišnja radionica ojkanja ‘Duga iznad Krke’, održana od 16. do 20. avgusta u Kistanjama, pokazala se uspješnom. Radionica je okupila 19 polaznika; najviše ih je bilo iz Hrvatske, Srbije i BiH, a bilo ih je i iz Kanade, Poljske i Nizozemske.

- Oko fenomena ojkanja ili groktenja u hrvatsko-srpskom duhovnom prostoru postoje brojne jednonacionalne radionice i skupovi, što smo mi prevazišli. Ovo je najsnažnija međunarodna radionica u kojoj se njeguju tolerancija, uvažavanje i činjenica da je ta vještina zajednička vrijednost svih stanovnika jednog geografskog prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost onih koji tu vještinu njeguju, što je prepoznao i UNESKO, stavljajući je na popis svjetske zaštićene nematerijalne baštine. Zapravo, ideja radionice je da to bude mjesto mira, poštovanja i tolerancije - podvukao je Krneta, ističući da su to prepoznala i ministarstva kulture Hrvatske i Srbije, Hrvatsko društvo skladatelja i Nacionalni park Krka, kao i općina Kistanje koji su pružili veliku pomoć.

Krneta naglašava da je cilj bio i afirmacija prirodnih ljepota područja Nacionalnog parka Krka i Bukovice, kulturno-historijskih spomenika i gastro priče autohtonih recepata ovog kraja.

- Obišli smo Roški slap, manastire Krku i Krupu, učestvovali smo na manifestaciji ‘Prisnac fest’ u Zelengradu, prikazali film ‘Zarobljeno vreme’ Milana Nikodijevića i obišli grobove rođene sestre Nikole Tesle i srpskog pjesnika Mirka Korolije koji je rođen i umro u Kistanjama - ističe autor projekta i naglašava dobru suradnju s glumcem Enesom Kiševićem koji je recitirao svoj sonetni vijenac o Tesli i ljubavne stihove, kako njegove, tako i svjetske.

Polaznici su bili smješteni u dva apartmana u Kistanjama i na OPG-u Krneta čime se, kako je rekao autor projekta, afirmira i ruralni turizam.

- Na radionici je bio i mladi par iz Poljske koji je slučajno saznao za nju i priključio se. Bili su oduševljeni i već pitaju, ali ne samo oni, hoće li radionice biti i naredne godine - kaže Krneta i zaključuje da je radionica nadrasla varijantu udruge, a s obzirom na interes polaznika i činjenicu da je vode Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Sanja Ranković s Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu uz pomoć narodnog umjetnika iz Like, Dobrivoja Pavlice, Ive Brkića i učešće KUD ‘Plitvice’, grupe ‘Kamen Bukovica’ iz Popovića kod Benkovca i grupe Jove Gardijana.

Polaznici radionice ‘zauzeli’ su značajan dio programa na ovogodišnjem Preobraženjskom saboru u Kistanjama, održanom u nedjelju u večernjim satima, dobivši zasluženi aplauz i dokazavši da je ojkanje zajednička vrijednost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više