>

novosti logo

Mladen Ivanić posjetio SNV

U okviru dvodnevne posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Zagrebu i susreta s državnim vrhom Hrvatske, član Predsjedništva Mladen Ivanić susreo se s predstavnicima Srba u Hrvatskoj s kojima je razgovarao o njihovom položaju i problemima. U prostorijama Srpskog narodnog vijeća Ivanić se susreo s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem i njegovim suradnicima.

Oko 80 posto aktivnosti kojima se bavi SNV odnosi se na uklanjanje nasljeđa rata 90-ih, rečeno je tom prilikom, uz napomenu da Srbi u Hrvatskoj još uvijek nisu ostvarili brojna prava - od stambenih prava do prava na zapošljavanje. U razgovoru je rečeno i da se sada po prvi put nakon dugo godina dovodi u pitanje pravo Srba da imaju tri zastupnika u Saboru. Ivanić je i informiran da Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske i žive u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, nisu riješili svoja imovinska prava, penzije i radni staž, kao i da ne mogu kupovati nekretnine, pa ni otkupiti ih preko programa stambenog zbrinjavanje jer nisu državljani Hrvatske.

- Imali smo sadržajan i prijateljski razgovor o unapređenju odnosa BiH i Hrvatske, a unutar toga o položaju Srba u Hrvatskoj i otvorenim pitanjima i teškoćama s kojima se, posebno u posljednjim godinama i mjesecima, susreću - rekao je Pupovac nakon razgovora.

Bilo je riječi i o pravima Srba iz Hrvatske koji su izbjegli u BiH, posebno na područje Republike Srpske, ali i Federacije BiH, a čija prava nisu ni priznata ni riješena.

- Kako je Hrvatska članica EU-a, a BiH je počela svoj put kao kandidatkinja, razgovarali smo i kako da počnemo koristiti sredstva koja stoje na raspolaganju za prekograničnu suradnju, prije svega preko pograničnih općina u dvjema zemljama i da ih koristimo za unapređenje života stanovnika tih krajeva - kazao je Pupovac.

Po Ivanićevim riječima, građani BiH i Hrvatske trebali bi imati koristi od suradnje njihovih političara.

- Jedna od stvari o kojima se govorilo jeste potreba da se brzo donese sporazum o imovinskim odnosima koji bi riješio niz praktičnih problema ljudi izbjeglih s obje strane - rekao je Ivanić.

- Smatram prirodnim da političari iz Hrvatske iskazuju interes za poziciju Hrvata u BiH i to je legitimno, ali je isto tako legitimno da političari iz redova Srba u institucijama BiH pokazuju interes za položaj Srba u Hrvatskoj. To treba pomoći da odnosi dviju zemalja budu dobri, a ja imam namjeru da učinim što mogu da i Hrvati u BiH i Srbi u Hrvatskoj žive bolje, mirnije i stabilnije, jer je to zajednički interes - dodao je Ivanić.

Govorio je i o utiscima sa susreta s mitropolitom Porfirijem, predsjednikom ‘Prosvjete’ Čedomirom Višnjićem i predstavnicima SNV-a.

- Poznajem prilike jer obilazim srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Mogu reći da se posljednjih nekoliko mjeseci osjećaju uznemirenost, nelagoda, pritisak i to da se stvari vraćaju unazad. Nadam se da će se to zaustaviti i obrnuti u dobrom pravcu. Ne bi bilo dobro da stvari postanu takve kakve su bile ranijih decenija - rekao je Ivanić.

Ivanić je posjetu Hrvatskoj ocijenio dobrom, a razgovore otvorenima.

- Posjeta je bila vrlo prijateljska. Jasno je rečeno koja su otvorena pitanja i problemi, a jasno su definisane i stvari na kojima treba raditi: gradnja mostova u okviru Koridora Vc, odlaganje nuklearnog otpada, kao i zaštita okoline u Slavonskom Brodu zbog rafinerije u Bosanskom Brodu. Pitanje utvrđivanja granice će potrajati jer je to osjetljivo zbog hrvatskih iskustava sa Slovenijom. BiH je uspjela da s Crnom Gorom definiše granicu, a voleo bih da tako bude i s Hrvatskom - rekao je.

1/1