>

novosti logo

Piše Goran Gazdek

Mlađi Đakić za govor mržnje dobio uvjetnu kaznu, jer je 'poslovan čovjek'

'Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić', napisao je na FB Ivan Đakić, sin zastupnika HDZ-a, i dobio uvjetnu kaznu jer nije osuđivan. 'Osim toga je poslovan čovjek koji ima vlastitu tvrtku i desetak zaposlenika', obrazložio je sudac Samardžija presudu

Na osam mjeseci uvjetnog zatvora osuđen je Ivan Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, s obzirom da je na pravoslavni Božić ove godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz Drugoga svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom uz objavu: 'Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić'.

U objedinjenom postupku na Općinskom sudu u Virovitici Đakić junior osuđen je i na sedam mjeseci uvjetnog zatvora zbog prijetnje novinaru Ivanu Žadi u listopadu prošle godine. Sudac Ilija Samardžija odredio mu je jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Također, u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna. Oduzet će mu se i uništiti mobitel iPhone jer je njime počinjeno kazneno djelo, a mora platiti i 300 kuna sudskih troškova i 2000 kuna paušalne naknade te troškove određene prema dužini trajanja kaznenog postupka i troškove zastupanja Žadinog opunomoćenika.

- Ivan Đakić je dobio uvjetnu kaznu jer prije nije osuđivan. Osim toga je poslovan čovjek koji ima vlastitu tvrtku i desetak zaposlenika pa smatramo da je uvjetna kazna uz rok kušnje od tri godine sasvim primjerena, obrazložio je sudac Samardžija.

Đakić je u svom iskazu rekao da mu je žao što je objavio tako gnjusnu fotografiju istaknuvši kako mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje već samo nasmijati ljude. Obrazložio je to činom svoje brzopletosti.

- Svi me znaju kao šaljivog čovjeka pa sam se samo htio našaliti. Kad sam shvatio što sam napravio bilo je kasno. Nakon deset minuta obrisao sam objavu i ispričao se, kasnije obrisao i cijeli profil te se ispričao svojoj stranci i izašao iz nje. Javila mi se mama i svašta napisala u vezi s tom slikom. Nisam nacionalist i nije mi bila namjera potaknuti nikoga na bilo kakvu mržnju ili nasilje. Moj profil je privatan i mogu ga vidjeti samo moji prijatelj, kazao ja Đakić dodavši kako je spreman odgovarati i snositi posljedica. Fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom pronašao je na Googleu.

U završnim riječima tužiteljica Snježana Markulin Moslavac Đakićevo je žaljenje ocijenila neprihvatljivim jer izlist njegovog mobitela i Facebook profila pokazuje još puno fotografija osoba s oznakama totalitarističkog režima. Đakićev odvjetnik Željko Palatinuš predložio je da ga se oslobodi krivnje.Sudac Samardžija im nije povjerovao i obrazložio da je ovo kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju počinjeno kroz oblik neizravne namjere.

- Čin Ivana Đakića može ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti. Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i život građana, rekao je Samardžija.

1/2