>

novosti logo

Mlaka: Liturgija i pomen za žrtve Jasenovca

Svaka vrsta relativizacije zla koje se ovde desilo, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci, istaknuo je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Eparhija pakračko-slavonska Srpske pravoslavne crkve održala je u crkvi sv. Ilije, u selu Mlaka kod Jasenovca arhijerejsku liturgiju i pomen za žrtve ustaškog logora Jasenovac. Liturgiju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje episkopa pakračko-slavonskog Jovana i penzionisanog episkopa Atanasija sa sveštenstvom i monaštvom.

- Nismo se ovde došli baviti matematikom i sabirati i oduzimati žrtve ovog strašnog mesta. Došli smo da se pomolimo za pokoj mučenika i na carstvo nebesko da im Bog da, ali još više smo ovde da u pokajanju molimo oproštenje od drugih i da molimo svete mučenike, žene i decu koji su tu stradali, da nama oproste jer smo protiv njih učinili što nismo smeli ili nismo učinili, a trebali smo - rekao je u propovijedi mitropolit Porfirije.

Mitropolit je podsjetio da je u Mlaki bio ženski logor u kojem su uslovi bili stravični, kao i da je 22. aprila 1945. izvršen proboj posljednjih logoraša iz Jasenovca.

- Taj proboj znači čežnju za slobodom, a onaj koji čezne za slobodom, nije u stanju da ukida drugom slobodu i zato ovaj proboj nije bio obično bekstvo u slobodu, iako i to postoji. Bio je više od toga, to je bekstvo od smrti, to je vaskrsenje, jer Golgota koja se nalazi ovde jeste istovremeno i mesto vaskrsenja - kazao je mitropolit, naglasivši da je svaka relativizacija zla koje se ovdje desilo veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci.

- Svaka vrsta relativizacije zla koje se ovde desilo, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci, zato što ničim uslovljeni, ničim izazvani oni koji pokušavaju da minimiziraju i relativizuju zlo ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati – dodao je.

Mitropolit Porfirije novinarima je nakon pomena za žrtve Jasenovca naglasio da ‘Bog voli svakog čoveka jer želi da svi budemo jedno i da svi budemo braća’.

- Mi smo u jedinstvu i zato ovakva mesta treba da pobude ljubav i molitvu onima koji su ovde postradali da nama pomognu da se mi pokajemo za svoje grehe i da znamo da nada uvek otvara put u život. Ljudi koji su ovde stradali i koji su izvršili proboj imali su nadu koja je pobedila kao što je Hristos pobedio smrt - rekao je mitropolit.

Liturgiji u selu Mlaka prisustvovao je velik broj vjernika. Među okupljenima su bili i predstavnici Srba u Hrvatskoj, uključujući predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, saborskog zastupnika Milu Horvata, predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, dožupana sisačko-moslavačkog Bogdana Rkmana i virovitičko-podravskog Igora Pavkovića, načelnika općine Dvor Nikolu Arbutinu, kao i veliki broj članova srpskih manjinskih vijeća. Osim njih, tu su bili i ambasadorka Srbije Mira Nikolić sa suradnicima, kao i diplomatski predstavnici više zemalja.

Osim hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, liturgiji je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Vladimir Božović iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, kao i ministar prosvjete i kulture u Republici Srpskoj Dane Malešević te direktor Sekretarijata za vere RS-a Dragan Davidović.

Nakon liturgije, vladike, sveštenici i vjernici otišli su u jasenovački manastir sv. Jovana gdje je također održan pomen za žrtve.

1/4