Novosti

Politika

Mogu nju iz HDZ-a, ali HDZ iz nje nikako

Riječka vijećnica Ivona Milinović ne priznaje isključenje iz stranke do kojeg je došlo nakon što je prebrojavala Srbe po Rijeci i Dalmaciji

Xy5ywnb4ovnjvx5tp6h8pkcvrwh

Ivona Milinović (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Ivona Milinović, bivša predsjednica Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke i riječka gradska vijećnica iz redova HDZ-a, isključena je iz stranke jednoglasnom odlukom Časnog suda Primorsko-goranskog HDZ-a. Nakon prijave Gradskog odbora te stranke, izbačena je zbog šovinističkih izjava koje je iznijela u desničarskoj emisiji Podcast Velebit u septembru ove godine. Sada već bivša HDZ-ovka ne pristaje na isključenje i izjavljuje da je za to čula prvi put iz medija te da nije službeno obavještena.

Na vijest o isključenju osvrnula se putem društvenih mreža. 'Kao gradski vijećnik nastavit ću upozoravati na klijentelizam i korupciju na svim razinama te se pridržavati programskih načela HDZ-a dr. Franje Tuđmana. To su birali birači HDZ-a na lokalnim izborima i nemam ih pravo iznevjeriti. Mogu mene iz HDZ-a, ali HDZ iz mene nikako', napisala je Milinović čime se jasno poslala poruku da mandat neće vratiti.

U izjavi za N1 rekla je da prvi riječki HDZ-ovac Lucijan Vukelić, koji je objavio vijest o njenom isključenju, 'ili ne poznaje statut stranke ili prejudicira odluku Časnog suda, a koliko znam gospodina Plenkovića on to ne bi dozvolio', zaključila je. Također je pozvala vodstvo HDZ-a da sankcioniraju Vukelićeve izjave jer je ‘naštetio ugledu HDZ-a i kampanji naše sadašnje i buduće predsjednice.’

Podsjetimo, kontroverzna gradska vijećnica je u žižu javnosti dospjela ljetos kada je putem svog Facebook profila objavljivala diskriminatorne poruke o Srbima u Hrvatskoj i SDSS-u te u nekoliko navrata pozvala na zabranu financiranja tjednika Novosti. Nakon toga uslijedilo je gostovanje u emisiji kod Marka Juriča kada se referirala na stih Torcidine navijačke pjesme ‘Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba’, rekavši da je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati ‘argument Pupovcu da sutra plače kako su Hrvati fašisti'.

'Ako ćemo baš biti bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto', kazala je tada Milinović.

Pod pritiskom javnosti koji je nakon skandaloznog gostovanja u Podcastu Velebit uslijedio, riječki HDZ ogradio se od rasističkih izjava stranačke kolegice, a ona se nije ispričala pred Gradskim vijećem.

Sjednicu Odbora za nacionalne manjine Grada Rijeke kojim je predsjedavala, većina članova tog odbora odlučila je opstruirati, a Milinović je tada, u oktobru, dala otkaz na funkciju rekavši da je 'ponosna na rad Odbora jer su za vrijeme njenog mandata uspjeli nakon više od deset godina povećati sredstva za rad nacionalnih manjina za 50 posto.'

Član pomenutog odbora, Mile Opačić, rekao je da navedeno nije njena zasluga jer bi 'manjinci i bez obzira na Odbor prijedlog za povećanje sredstava za rad manjinaca dali na izglasavanje Gradskom vijeću'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više