Novosti

Društvo

Moj hajduče

Profesor Ivo Banac fascinirao senzacionalnim povijesnim otkrićem: ‘Ustaštvo je predmoderni pokret, jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta’, smatra popularni historičar

3kw9zxumgi5o11zj6qguqinlptk

Alternativne činjenice - Ivo Banac  (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Ne znamo čega se u korizmi odrekao povjesničar Ivo Banac, ali povijesnog revizionizma nije. Dana 23. ožujka, u organizaciji Požeške biskupije, održana je 4. korizmena tribina na kojoj je Banac održao predavanje inspirativnog naslova ‘Da nijedan duh ne luta svijetom: hrvatske podjele i pomirenja’.

Nakon kratkog uvoda, vrteći se malo oko religijskih tema, Banac prelazi na glavno jelo - obračun s mrskim crvenim neprijateljem. Za Banca, fašizam je bio tek reakcija na komunizam, a pravi šlag na revizionističku tortu je teorija o ustaškom pokretu. Ustaštvo je, tvrdi profesor Banac, dijelom predmoderni pokret, jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta i ne može se poistovjetiti s modernim fašističkim pokretima onog vremena. Ustaštvo je, tvrdi Banac, nastalo kao reakcija na diktaturu kralja Aleksandra. Srca su u dvorani svakako brže zakucala kada je raspravu zakucao veleargumentom - ustaštvo je trajalo kratko, komunizam puno duže i on je ‘Hrvatskoj i Hrvatima, prouzročio puno veću štetu’.

Najnoviji revizionistički istup Ive Banca za Novosti je prokomentirao povjesničar Tvrtko Jakovina.

- Fašizam je reakcija na komunizam samo u svijetu alternativnih činjenica, rekao bih. Ne čini mi se da su šefica hrvatske partije Savka Dabčević Kučar, pa ni srpska sekretarka partije Latinka Perović, kao ni predsjednica SIV-a Milka Planinc, bile krvavije od Pavelića, Artukovića ili Francetića. Za početak, u ustaškom pokretu nema žena koje nešto znače, jer pravo glasa dobivaju tek u komunizmu - kaže Jakovina.

Pitali smo ga za tezu o ustašama-hajducima.

- Do sada se uvijek govorilo o partizanima kao hajducima; sada su to u svijetu alternativnih činjenica ustaše! Hajduci koji sjede u Banskim dvorima, imenuju ambasadore, imaju vojsku i sveučilište… Meni je to zaista veliko iznenađenje, nikad čuo za ovakvu interpretaciju. Ustaše su mogli postati hajduci da poslije rata nisu zbrisali iz zemlje. No bez obzira smatra li netko vojskovođu Kvaternika hajdukom ili ne, teško je ne vidjeti vezu između rasnih zakona te ustaša i fašista. Mislim da je za utvrđivanje veze ustaškog s nacističkim i fašističkim pokretima dovoljno pročitati neke od programatskih spisa samih ustaša. Ustaše iz Drugog svjetskog rata nisu se sramili reći što jesu - zaključuje Jakovina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više