>

novosti logo

Piše R. I.

Moj zavičaj kroz vrijeme

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću poziva na zajedničku izložbu učeničkih istraživačkih radova o odabranim temama iz Drugog svjetskog rata i poraća Dubrovnika, Čakovca i Pule u Muzeju Mimara u subotu, 28. veljače u 11 sati

Deset istraživanja koje predstavljamo nastalo je u sklopu drugog ciklusa projekta 'Moj zavičaj kroz vrijeme' čija je osnovna ideja graditi obrazovanje za suočavanje s prošlošću kroz multiperspektivni i kritički pristup kontroverznim temama i politikama sjećanja te participativne i aktivne metode učenja i poučavanja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u izvedbi projekta surađivala je s tri partnerske škole - Gimnazija Dubrovnik, Srednja škola Čakovec i Ekonomska škola Pula i tri organizacije civilnog društva - ART radionica Lazareti, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Istarskipovijesno društvo. Istraživanja tematiziraju osjetljive i kontroverzne teme iz lokalnih povijesti ovih zajednica, a učenici su ih proveli pod mentorstvom nastavnika/ca nakon uvodnih radionica na teme odnosa prema prošlosti i lokalnih povijesti ovog perioda te studijskih posjeta lokalnim mjestima stradanja. Nakon zajedničke izložbe u Zagrebu u Dubrovniku, Čakovcu i Puli bit će organizirane izložbe sa istraživačkim radovima o povijesti svake od zajednica.

U dva ciklusa projekta Moj zavičaj kroz vrijeme od 2013. godine do danas je sudjelovalo je 120 učenika/ca iz 6 srednjih škola, 7 partnerskih organizacija, a realizirano je 28 mentoriranih istraživanja na odabrane teme iz povijesti ovog perioda.

1/1