Novosti

Kronika

Moнoгрaфиja o Kaлнику у срeдњeм виjeку

Прoмoвирaнa мoнoгрaфиja "Kрижeвaчки, кaлнички и врбoвeчки крaj у срeдњeм виjeку", aутoрa Рaнкa Пaвлeшa, jeднoг oд пиoнирa истрaживaњa хистoриjскe тoпoгрaфиje нa прoстoру сjeвeрoзaпaднe Хрвaтскe

U organizaciji Općine Kalnik i Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima te Povijesnog društva Križevci, održana je promocija monografije "Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku" autora Ranka Pavleša, a čiji je izdavač Izdavačka kuća Meridijani.

Na promociji knjige su uz autora govorili akademici Franjo Tomić i Dragutin Feletar te povjesničar Hrvoje Petrić. On je naročito istaknuo važnost sustavnih istraživanja historijske topografije te naveo da je Ranko Pavleš jedan od pionira takvog pristupa na prostoru sjeverozapadne Hrvatske. Sve prisutne upoznao je s historijskim činjenicama. Kalnik se tako u srednjem vijeku zvao Brezovica i imao je status grada. Autor Ranko Pavleš je objasnio svoje metode rada i dosadašnje rezultate istraživanja vezane uz Vlastelinstvo Veliki Kalnik. S obzirom da se monografija bavi dijelom prostora koji je nakon provale Osmanlija naseljen Srbima i gdje je osnovana Vojna krajina, bilo bi možda dobro da se za promociju zainteresuju srpska udruženja i organizacije u potkalničkom kraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više