Novosti

Kronika

Most veći od Pelješkog

Aktivisti SDSS-a i saborski zastupnici izgradili su u jednom danu novi most na Baniji koji vodi do kuće povratničke porodice Drekić

Novosti su prije nekoliko godina objavile priču o povratničkoj obitelji Drekić iz Maloga Gradca kraj Gline. U to vrijeme nisu imali nikakvih prihoda i jedva su sastavljali kraj s krajem. Lokalni političari, novinari, pa i TV ekipe sjatile su se u njihov zabačeni sokak na kraju sela, gledale, snimale, propitkivale i zapisivale njihovu nevolju, ali sve je ostalo samo na tome. Vremenom, Evica, Rade i njihov nezaposleni sin Nikola Drekić uspjeli su ostvariti socijalnu crkavicu, nabavili su nekoliko krava i život im je postao podnošljiviji.

Ipak, jedan problem vukao se kroz godine. Do njihove kuće puteljak vodi preko potoka nad kojim je davno bio izgrađen klimavi mostić preko kojeg je bilo opasno prelaziti. Prije nekoliko dana i taj problem je riješen. Kad su u SDSS-u saznali da Drekići ne mogu sigurno dolaziti do svoje kuće, organizirana je stranačka radna akcija izgradnje novog mostovnog prijelaza.

- Morali smo dobro paziti da se ne okliznemo, pogotovo zimi kad je zaleđeno, a mostić je visoko iznad potoka. Kad su nam rekli da će doći ljudi iz SDSS-a iz Zagreba i sagraditi novi prijelaz nismo mogli vjerovati svojim ušima. Kad su nekidan zaista i došli, nismo mogli vjerovati ni očima. Od jutra do večeri novi most je izgrađen pa je sada naša kuća pristupačna svakome tko nam želi doći. Hvala dobrim ljudima, gdje čuli i nečuli – rekao nam je Rade Drekić.

Evica i Rade sa sinovima Duškom i Nikolom vratili su se četiri godine poslije Oluje na Baniju, u rodnu kuću koju je davne 1905. godine izgradio Radin djed i taj podatak pažljivo je urezan u jednu od pocrnjelih hrastovih greda.

- Pobjegli smo 5. kolovoza 1995. u takvom strahu da smo ostavili i ono što smo možda mogli ponijeti. Nakon dugih putešestvija obreli smo se u Kučevu u Srbiji, u nekoj kasarni preuređenoj u prihvatni centar. Imali smo što jesti i nekako se moglo preživjeti, ali želja za povratkom bivala je sve veća, sve dok nije pala odluka – natrag u Baniju, pa što bude – prisjeća se Rade Drekić.

Pred kućom u Malome Gradcu obreli su se 5. kolovoza 1999. godine. Na isti dan, skoro i sat, kada su je četiri godine ranije napustili. Polako su sređivali opljačkanu kuću, pribavili potrebne dokumente, dobili nešto pomoći od Crvenog križa i snalazili se kako znaju i umiju. No mučio ih je traljavi mostić do njihove kuće. Akciji izgradnje novog prijelaza odazvalo se petnaestak članova SDSS-a predvođenih donedavnim saborskim zastupnicima Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem.

- Izgraditi prijelaz preko potoka za ovu čestitu porodicu bio je pravi užitak. Svi smo složno radili i za jedan dan most je bio izgrađen, a Evica i Rade prosto nisu mogli vjerovati da je napokon riješen njihov dugogodišnji problem. Za njih dvoje, ovaj mostić veći je od Pelješkog i Masleničkog, što itekako razumijemo i sve nas posebno čini sretnima - rekao je Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više