>

novosti logo

Može da se priča

Dirljivi su pokušaji hrvatskih medija da položaj Hrvata u Srbiji prikažu gorim od onoga Srba u Hrvatskoj. Pa tako svako malo čitamo o teškim uvjetima u kojima žive Hrvati, lošoj infrastrukturi u selima po Vojvodini, a nedavno je otkriveno da do jednog društvenog okupljališta Hrvati moraju doći blatnjavim putem. S druge strane, medijima marširaju političari poput Vesne Škare Ožbolt i svaki put kada imaju priliku, trljaju nos Srbiji vječnim problemom zastupljenosti Hrvata u srpskoj Skupštini. Katkad hrvatski novinari jednostavno ne mogu dočekati da se to pitanje ponovno potegne, a idealna prilika za to bio je intervju predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić HRT-u, gdje joj je novinar Hrvoje Zovko postavio dva pitanja na tu temu. I dobio jasan odgovor:

‘Ja lično nisam za to da svaka nacionalna manjina pod obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, upravo zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine, u potpunosti zaštitimo prava i slobode nacionalnih manjina… o tome može da se priča, ukoliko hrvatska nacionalna manjina smatra da postoji bilo koji način da se njihova prava zaštite dodatno, mada ja mislim da su, kao što sam i rekla, prava u potpunosti zaštićena i ponosim se time.’

Kako je iz ovih rečenica urednik Hine uspio objavio vijest da je ‘Brnabić protiv da Hrvati imaju zajamčenog zastupnika u srbijanskom parlamentu’, zna samo on. Srpska premijerka, kako je kasnije morao pojašnjavati autor intervjua, sam Hrvoje Zovko, ne samo da se nije decidirano izjasnila protiv toga da Hrvati imaju zajamčenog predstavnika, nego je rekla da o tome ‘može da se priča’. Naravno, većina medija nije se zamarala onim što je rečeno, nego je objavila Hininu, navodno-slučajno-pogrešno interpretiranu vijest, a Zovkovo objašnjenje je ignorirano. Doduše, novinari koji su prenijeli vijest možda ne gledaju HRT. Za to već imamo više razumijevanja.

1/1