>

novosti logo

Može li se zaustaviti širenje virusa po domovima?

U Hrvatskoj je zaraza ušla u domove za starije i nemoćne osobe u Splitu, Koprivnici, Pločama i Dubrovniku gdje se gotovo pa nezaustavljivo širi. Europska iskustva s koronavirusom u takvim ustanovama pozivaju na maksimalni oprez

Dubrovački Stožer za civilnu zaštitu objavio je u subotu kako je koronavirus ušao u jedan dom na području grada. Zaražen je stariji nepokretni štićenik koji je prebačen u Opću bolnicu Dubrovnik. Ovo je drugi dom na području Dubrovačko-neretvanske županije, a četvrti u kojem je otkrivena zaraza.

Osim Doma za starije u Dubrovniku, u ovoj županiji u četvrtak je potvrđena zaraza u privatnom Domu za starije u Pločama u kojem je za sada zaraženo 12 osoba. U Domu za starije u Koprivnici, gdje je također ušao koronavirus, zasad je troje zaraženih.

Najgora situacija je u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. To je prva ustanova ovog tipa gdje se koronavirus registrirao ovog utorka. U petak je tamo bilo zaraženo 42 štićenika i 11 djelatnika. Danas je potvrđeno da je još sedam novih osoba pozitivno na koronavirus. Svi štićenici su smješteni u splitskoj bolnici, a jučer je preminula i prva žrtva, 93-godišnja žena.

I dok raste broj oboljelih u splitskom domu, nikako da se rasplete klupko kako je koronavirus tamo ušao. Otkako je u utorak navečer krenula evakuacija ljudi, a ravnatelj ove ustanove Ivica Škaričić, inače HDZ-ov stranački kadar i nastavnik povijesti i filozofije, iste večeri izjavio kako je kod nekih korisnika povišena temperatura primijećena desetak dana ranije, mediji otkrivaju niz propusta nadležnih. Nakon prve izjave Škaričića više nema u medijima, a pokrenuta je i službena istraga. Za to vrijeme obitelji štićenika ne dobivaju informacije o svojim najbližima, a detalji koji se pojavljuju u javnosti poput onog da medicinske sestre nisu imale adekvatnu opremu i da su u isto vrijeme presvlačile u maloj sobi otkrivaju kakvo je stanje u ovim ustanovama.

Župan Blaženko Boban stoga je u petak medijima i djelatnicima poslao poruku sličnu mjerama koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić pokušao nametnuti prije koji tjedan kad je privremeno stupila na snagu odluka da jedine informacije daju vlasti, a jedna novinarka završila u pritvoru na jednu noć jer je pisala o nedostatku opreme u bolnici u Vojvodini.

Boban je kazao da se u medijima pojavio niz dezinformacija o broju zaraženih i o umrlima, apelirajući ne samo na novinare, nego i na zdravstvene radnike, da ne prenose informacije koje nisu službeno potvrđene.

Dok vlasti pokušavaju kontrolirati informacije iz splitskog Doma postavlja se pitanje je li se boljom organizacijom, kontrolom, većim brojem testova i opreme ovakva situacija mogla spriječiti s obzirom na to da smo imali prilike vidjeti na primjerima Slovenije, Španjolske, Italije, Njemačke, SAD-a, itd. što se događa kada virus uđe u domove za starije.

U svim ovim zemljama događalo se otprilike isto – zabrane posjeta nisu bile dovoljne da se spriječi ulazak virusa koji najčešće dođe do doma preko zaposlenika, vlasti nisu provodile testiranja kada se pojave simptomi, a osoblju je nedostajalo potrebne opreme. Tako da su neki radnici i napuštali ove ustanove kada se zaraza u njima pojavila.

Krajem ožujka španjolsko ministarstvo obrane poručilo je kako su pripadnici španjolske vojske pronašli napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija novog koronavirusa. A talijanski tužitelji pokrenuli su istragu kojom žele utvrditi je li nepažnja pomogla širenju epidemije koronavirusa u domovima u Milanu i cijeloj regiji Lombardiji. Ni susjedna Slovenija nije izbjegla ulazak virusa u domove za starije gdje se to dogodilo već na samom početku izbijanja epidemije.

Starije osobe izložene su visokom riziku od teških i smrtonosnih oblika Covida-19 i sve zemlje nastoje spriječiti njihov ulazak u ove institucije. Prema procjeni Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), hrvatski zdravstveni sustav počeo bi krahirati kada bismo na respiratorima u jedinicama intenzivne njege imali 400 pacijenata. Trenutno ih je 34 u takvom stanju. Prve procjene bile su da će u Hrvatskoj ukupno 2826 ljudi biti zaraženo ovim virusom. Trenutno ih je 1534.

1/1