Novosti

Politika

Mrak tarifa

Kada nam je Mirando Mrsić konačno dostavio ugovore s Mrak uslugama, pokazalo se da ih nije bilo sedam nego čak devet, čime se ukupna vrijednost poslova koje je po principu bagatelne nabave izravno dodijelio Rakaru popela na 712.500 kuna

K39f9cnypxd6vnz825kesa62d47

Mirando Mrsić i Ivo Josipović u predsjedničkoj kampanji 2009. godine (foto Pixsell)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon našeg inzistiranja konačno je prošlog tjedna redakciji ‘Novosti’ dostavio ugovore koje je sklopio s tvrtkom Mrak usluge Marka Rakara. Zašto nam ih ministar nije dostavio još početkom studenoga, kada smo to od njega prvi put zatražili, postalo nam je jasno čim smo kuvertu otvorili: ugovora potpisanih između Mrsića i Rakara bilo je više nego što smo znali kada smo o tome prije mjesec dana pisali, a time je porasla i ukupna vrijednost poslova koje je odmah po dolasku na čelo ministarstva Mrsić počeo izravno dodjeljivati svojem suradniku iz izbornog stožera prve predsjedničke kampanje Ive Josipovića.

Kako smo u tekstu ‘Mračne usluge’ objavili početkom studenoga, predsjednik Josipović, SDP-ovi ministri Mrsić, Milanka Opačić, Branko Grčić i Tihomir Jakovina te SDP-ov ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof od dolaska na vlast osigurali su maloj Rakarovoj tvrtki s dvoje zaposlenih najmanje 14 poslova izrade različitih ‘analiza’, ‘prijedloga’ i ‘savjeta’, i to tako da su mu ih izravno dodjeljivali po principu bagatelne nabave, ugovarajući ih redom na iznose niže od praga primjene Zakona o javnoj nabavi. ‘Novosti’ su o tim poslovima prikupile pouzdane podatke iz različitih izvora, utvrdivši da je Mrsić tokom 2012. i 2013. sklopio s Rakarom najmanje sedam ugovora vrijednih 539 tisuća kuna, Milanka Opačić tri, a ostali spomenuti dužnosnici najmanje po jedan ugovor.

Poslovi koje je Rakar obavljao za SDP-ove dužnosnike bili su očigledno toliko ‘zahtjevni’ da je u dva mjeseca mogao istovremeno odraditi četiri ugovora i inkasirati 333.750 kuna

Među njima, Rakar najizravnije osobne veze ima s Mrsićem i Josipovićem, za kojega radi u sadašnjoj kampanji i za kojega je radio u kampanji 2009. godine, kada je njegov izborni stožer vodio Mrsić. Također, Mrsićev glasnogovornik Krunoslav Vidić Rakarov je prijatelj, a obojica su ranijom suradnjom povezana i s Krištofom koji je bio Mrsićev pomoćnik do sredine prošle godine, kada je postao ravnatelj Državnog zavoda te ubrzo i sam izravno dodijelio posao Rakaru. Iako smo utvrdili da su SDP-ovi dužnosnici Rakarovoj tvrtki, čiji su se godišnji prihodi u 2012. i 2013. kretali na razini od milijun kuna, na taj način u dvije godine osigurali najmanje 1,12 milijuna kuna prihoda, ti podaci nisu bili konačni jer su nam svi oni, izuzev ministrice Opačić, odbili dostaviti sklopljene ugovore.

Kada su prošlog tjedna ipak stigli Mrsićevi ugovori, pokazalo se da ih nije bilo sedam nego čak devet, zbog čega se ukupna vrijednost poslova koje je izravno dodijelio Rakaru popela na 712.500 kuna. Time se i broj trenutačno poznatih nam ugovora koje su Rakaru izravno dodijelili SDP-ovi dužnosnici popeo na najmanje 16, a njihova ukupna vrijednost na 1,3 milijuna kuna, što pokazuje da su prihodi Rakarove tvrtke u protekle dvije godine izrazitim dijelom dolazili od njegovih političkih pokrovitelja. Budući da oni i dalje kriju podatke, a mi ne raspolažemo preciznim brojkama za 2012. godinu, ni taj iznos ne može se uzeti kao konačan. ‘Novosti’ su stoga nastavile inzistirati na dostavi ugovora od svih dužnosnika, dok smo protiv Ureda predsjednika RH, koji se dvaput oglušio na naše upite o poslovima s Rakarom od 2010. nadalje, podnijeli žalbu povjerenici za informiranje.

Iako je na koncu poslao ugovore s Rakarom, Mrsić nije dostavio i sve dokumente koje smo zatražili, a tražili smo sve ‘analize’, ‘prijedloge’ i ‘savjete’ koje je Rakar izradio za njegovo ministarstvo. Te bismo Rakarove uratke rado vidjeli, ako uopće postoje, s obzirom na to da iz dostavljenih ugovora, koje je jako dobro naplaćivao, proizlazi da ih je proizvodio upravo nevjerojatnom brzinom. Nakon što je Mrsić s Rakarom za 86.000 kuna sklopio prvi ugovor u siječnju 2012., uslijedila je pauza do ugovora od 11. rujna kojim se Rakar u mjesec dana obavezao isporučiti posao od 43.750 kuna. Tada kreće intenzivna dodjela poslova. Mrsić s Rakarom u samo dva tjedna, od 18. listopada do 2. studenoga, sklapa tri nova ugovora ukupne vrijednosti 247.500 kuna, koje je Rakar paralelno izvršavao sa zadnjim rokom od 14. prosinca. Istovremeno s tim poslovima, Rakar je 5. studenoga počeo raditi i za ministricu Opačić potpisavši ugovor na 86.250 kuna, s rokom isporuke krajem prosinca.

Poslovi koje je Rakar obavljao za SDP-ove dužnosnike bili su očigledno toliko ‘zahtjevni’ da je u dva mjeseca mogao istovremeno odraditi četiri takva ugovora i inkasirati 333.750 kuna. Rakar je tako paralelno izrađivao analize računalnih sustava i opreme HZMO-a i Središnjeg registra osiguranika, pružao Mrsićevom ministarstvu savjete i davao mu specifikacije opreme za sustav o primicima i javnim davanjima, a kod ministrice Opačić istovremeno upravljao timom informatičara koji su radili na razdvajanju sustava njenog ministarstva i Ministarstva zdravlja, obavljao pregovore s dobavljačima i kasnije nadgledao poslove informatičara. Ovdje nemamo dovoljno prostora za opis neobično široke lepeze poslova za koje su SDP-ovi dužnosnici kao eksperta izravno angažirali baš Rakara, koji uz sve to stiže biti i komunikacijski stručnjak za političke kampanje.

Ministrica Opačić ugovorom od 30. siječnja vrijednim 86.250 kuna nastavila je suradnju s Rakarom i u 2013. godini, da bi nakon spomenutih pet ugovora iz 2012. Mrsić šesti ugovor s Rakarom potpisao 1. ožujka 2013. za posao rekonstrukcije i rekonfiguracije servera Data Collectora, gdje je uz rok isporuke od samo 20 radnih dana Rakar naplatio 86.250 kuna. Čim je taj posao završen, Mrsić je 29. ožujka novim ugovorom naručio od Rakara kontinuirano savjetovanje o raznoraznim informatičkim uslugama i nabavama opreme, tako da mu je sve do kraja prošle godine mjesečno isplaćivao po 8750 kuna, ukupno 78.500 kuna. Paralelno mu je dodijelio još dva posla, pa je Rakar po ugovoru od 18. travnja za 84.750 kuna analizirao natječajnu dokumentaciju, istraživao tržište i izrađivao specifikacije za opremu, dok je po ugovoru od 24. lipnja, po svojoj uobičajenoj tarifi od 85.500 kuna za mjesec dana, napravio analizu informatičke sigurnosti.

Istekom tog posljednjeg ugovora s Mrsićem, baš kao da su se međusobno nadopunjavali, 16. kolovoza ministrica Opačić dodjeljuje Rakaru posao od 65.000 kuna, a 3. rujna uključuje se i Krištof s ugovorom od 86.250 kuna. Na koja su se mjesta u tom gustom Rakarovom rasporedu svojim ugovorima ugurali Grčić, Jakovina i Josipović nije nam točno poznato jer ta trojica dužnosnika odbijaju odgovoriti na naše upite, zbog čega ostavljaju dojam da je i u njihovom slučaju poslova s Rakarom bilo više nego što smo dosad uspjeli utvrditi. Sve to skupa nalikuje na dobro razrađen sistem sponzoriranja političkog štićenika o kojem se, međutim, još nije oglasio nijedan kontrolni ili istražni organ.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više