Novosti

Društvo

Mrežni mulj antisemitizma

Analizirajući Facebook-stranice teoretičara zavjere, organizatora antivakserskih skupova i općenito internetskih portala, Novosti su zabilježile zapanjujuće razmjere antisemitizma u domaćem javnom prostoru. Društvene mreže vrve mržnjom prema Židovima, relativizacijom holokausta i narativima o prepredenom narodu koji upravlja globalnim silnicama i pandemijom

Large h1zadar prosvjed dino stanin

Scenografija na prosvjedu protiv epidemioloških mjera u Zadru, studeni 2021. (foto Dino Stanin/PIXSELL)

U listopadu 2021. godine Evropska komisija predstavila je prvu Strategiju borbe protiv antisemitizma u Strazburu. Neposredan povod za izradu toga dokumenta nekoliko je istraživanja prema kojima je tijekom pandemije na društvenim mrežama došlo do drastičnog povećanja teorija zavjere o Židovima. Istraživanja su pokazala da su, između ostalog, Židovi kao pojedinci i kolektiv u znatnoj mjeri percipirani kao krivci za stvaranje virusa i posljedične vakcine u svrhu profita. Ponešto paradoksalno, u isto vrijeme zabilježeni su brojni slučajevi usporedbi protupandemijskih mjera s politikama koje su dovele do holokausta, čime se, veli Unija, također minimalizira i trivijalizira iskustvo žrtava i onih koji su preživjeli holokaust.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, svaki treći Židov razmišlja o napuštanju zemalja Evropske unije zbog straha od antisemitskih napada ili opće nelagode koju osjećaju uslijed rastuće mržnje prema njihovom narodu. Čak devet od deset Židova ima percepciju da se antisemitizam pojačao u njihovoj zemlji, dok je gotovo polovica mladih Židova u Evropi doživjelo antisemitsko uznemiravanje. Njihove strahove potvrdilo je i ekstenzivno istraživanje internetskog antisemitizma u Njemačkoj i Francuskoj, prema kojem je takav sadržaj na društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima poput Telegrama pregledan, lajkan i podijeljen u devet milijuna navrata u Francuskoj, dok je analizirana komunikacija samo na njemačkom Telegramu pregledana znano više od toga.

Ono što se odvijalo ispod teksta s izjavom predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa koji je postavljen na službenu Facebook-stranicu portala večernji.hr odgovara gotovo svim oblicima antisemitizma koje navodi IHRA

Kad su njemački i francuski istraživači radili studiju o prisutnosti toksične mržnje prema Židovima na društvenim mrežama, referirali su se na radnu definiciju antisemitizma koju je donio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA). Prije dvije godine definicijski set je usvojila i Republika Hrvatska, kao alat za edukaciju nadležnih javnih službi i borbu protiv mržnje usmjerene prema Židovima. Tim se okvirima u službenim papirima rukovode i tijela EU-a. Radi se o opisnim situacijama koje generalno definiraju antisemitska ponašanja. Na primjer, kad je riječ o svjetskoj židovskoj zavjeri, kontroli medija, ekonomije, vlada i drugih institucija. Tu je i kolektivna krivnja Židova kao naroda za postupke pojedinaca židovskoj porijekla, pa čak i nežidova. Zatim optuživanje svih Židova za izvršne politike Države Izrael. Potom uporaba tvrdnji koje spadaju u klasični antisemitizam: da su odgovorni za ubojstvo Isusa. Druga definicijska podskupina, koja se učestalo javlja u javnom prostoru, jest negiranje ili relativiziranje holokausta. Prema IHRA-i, distorzija holokausta dešava se u slučaju namjernog opravdanja ili minimiziranja efekta holokausta, što se odnosi i na njegove sastavnice, poput sudioništva nacističkih kolaboracionista u njemu. Isto vrijedi i kad je na djelu značajno umanjivanje žrtava holokausta nasuprot službenim podacima ili okrivljavanje Židova za holokaust. Definicijskih primjera za antisemitizam i negiranje holokausta još je podosta, no ovdje su navedeni oni koji se najčešće mogu primijeniti na sadržaj na društvenim mrežama u Hrvatskoj.

Kad bi Novosti koristile navedenu metriku IHRA-e o antisemitizmu u internetskom prostoru, Republika Hrvatska našla bi se visoko na ljestvici. Društvene mreže upravo vrve mržnjom prema Židovima, relativizacijom holokausta i narativima o prepredenom narodu koji upravlja globalnim silnicama, pa tako i pandemijom. Za razliku od više stotina iskaza antižidovske propagande pronađenih na mreži, Republika Hrvatska zabilježila je od 2010. do 2020. godine 15 (!) slučajeva antisemitizma. Godine 2019. registrirana su dva, oba na internetu. Godinu poslije – nijedan.

Za uvid u zapanjujuće razmjere antisemitizma u javnom prostoru u Hrvatskoj – što smo utvrdili analizirajući Facebook-stranice teoretičara zavjere, organizatora antivakserskih skupova i općenito internetskih portala – dostatno je za početak zaviriti u samo jednu raspravu. U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta portal večernji.hr objavio je izjavu predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa u kojoj se on zapitao zašto saborski odbor raspravlja o groblju za ustašku vojsku i izrazio skepsu u vezi izglasavanja zakona o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Ono što se odvijalo ispod teksta koji je postavljen na službenu Facebook-stranicu portala s više od pola milijuna pratitelja odgovara gotovo svim oblicima antisemitizma koje navodi IHRA.

Istraživanje Instituta Media Diversity o pojmu "globalist" pokazalo je da se u zadnje vrijeme on eufemistički koristi kao zamjena za riječ "Židov"

Kraus je rođen u Zagrebu, a proglašen je strancem i gostom zato što je Židov. Nakon što mu je poručeno da "začepi ta prljava usta", mnogi su mu u komentarima rekli da faktički odjebe u Izrael. Proglašen je "još jednim profesionalnim Židovom koji grabi iz lonca". Optužen je da pokušava "uništiti sve Hrvate". Iz pojedinca je potom metastazirao u židovsku množinu, u Hrvatskoj i na globalnoj razini. Imputirana mu je krivnja za zločine Izraela prema Palestincima. "Njegovi (Židovi, op. a.) ti drže sve bitno u Hrvatskoj", poručio je jedan komentator. Kraus i "ostali" Židovi u Hrvatskoj samo "parazitiraju jer mogu krasti, lagati i od laži udobno živjeti", dodao je drugi. "Oni su izdali Isusa i podržavaju najveće zločince i koljače", otišao je treći u genezu antisemitizma. Četvrtog je zanimala aktualnost: državne protupandemijske mjere proglasio je "holokaustom" protiv Hrvata. Šesti sugovornik je za cijepljenje okrivio Židove: "Sada uvode holokaust za zdrave necijepljene ljude", zaključio je.

Rasprava je otišla u Drugi svjetski rat, preko relativiziranja holokausta i veličanja nacističkih kvislinga. Ustaška vojska je, po njima, bila hrvatska vojska. Jasenovac je laž, osim kad je riječ o pokolju hrvatske vojske 1945. godine. Židovi su ipak stradali u Drugom svjetskom ratu, ali ne u Jasenovcu. Svojom krivnjom, doduše. "Vidiš, da manjina nije gurala nosine u poslove većine možda ne bi doživjela što je doživjela. Treba imati mjeru u svemu", dodana je u raspravu i stereotipna fizionomija Židova, propagirana na ustaškim i nacističkim plakatima. Što se tiče Hrvata, oni "nikada nisu tjerali Židove". Unatoč tome, Židovi "žive na našoj grbači i stalno lažu i krive povijesne istine". Židovi su, po uzoru na drevne konstrukcije o vampirskim slugama Sotone, na koncu nazvani "zvijerima željnima naše zemlje i tuđe krvi". Prema Krausu je usmjerena konstatacija da je "još jedan od vraga odabran", pa je izražena nada da će "uz svoju bandu vječno goriti u paklu". "Ako želiš saznati tko vlada tobom, upitaj se koga ne smiješ kritizirati", citirao je Facebook komentatora "Voltairea", misleći pritom na Židove. Citat, međutim, nije pripadao čuvenom misliocu, nego ga je propagirao Kevin Alfred Strom, zloglasni neonacist i pedofil. Isti Facebook korisnik dodao je ovo: "Jednog dana svijet će znati da sam bio u pravu", pa je autorstvo atribuirao "Slikaru", odnosno Adolfu Hitleru. Nakon svega, konačno rješenje u raspravi je bilo neminovno: "Oni su zmije neprijateljske u našim njedrima. Ogriju se i ujedaju. Bez čistke nema mira. To će biti prije ili kasnije. Treba samo paziti da ne pobjegnu", poručila je jedna gospođa ispod teksta.

Dio sadržaja s jasnim antisemitskim porukama kojim obiluju društvene mreže

Dio sadržaja s jasnim antisemitskim porukama kojim obiluju društvene mreže

Mali čas neonacizma, prezentiran u samo jednoj raspravi s 596 komentara, djeluje zastrašujuće. Još je gore saznanje da se radi o zrcalnom odrazu gotovo svih rasprava o Židovima na koje smo nabasali pripremajući ovaj tekst. Skrolanjem po komentarima na Facebook-stranicama drugih srednjostrujaških portala, bez obzira na percipirani ideološki predznak njihove uređivačke politike, utvrdili smo da je priča identična. Nismo naišli ni na jednu raspravu u srednjostrujaškim medijima u kojoj se nepristrano prenose izjave židovskih predstavnika o ustaškom pozdravu, stradanju u NDH, bojkotu komemoracije u Jasenovcu koja u sitnijoj ili znatnijoj mjeri nije otišla u smjeru antisemitizma. U tražilicu bismo upisali "Židovi", "cionisti", "holokaust", "Jasenovac", uz nezaobilazan "Za dom spremni".

Povodom sjećanja na žrtve holokausta, portal 24 sata objavio je prošlog tjedna video o "hororima Auschwitza", uz napomenu da "neki i dalje negiraju holokaust". Uz ponovljene opaske o izmišljenim žrtvama Jasenovca, holokaust je u komentarima nazvan "mitovima i legendama", "brojkama koje su preuveličane deset puta". Po njima, većinom su stradali Židovi "koji su u povijesti napravili ružne stvari", dok "bogate židovske obitelji i dalje rade sranja po svijetu", pa im slijedi nova kazna. Holokaust "nije bio nikakav genocid, samo nedovršen posao, jer najveći nered prave Židovi". Da nije bilo Auschwitza, aktualni problemi zadesili bi nas prije 20 godina. "Nakotili su se ponovno i vladaju svijetom iz sjene", i tako dalje i tomu slično, kao i u drugim objavama ispod izjava židovskih predstavnika, na istom profilu koji prati 1,5 milijuna ljudi.

Izvršna vlast financirala je projekt Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac preko kojeg se negira ustaška uloga u uništenju Židova

Drugi portali, koji ni po jednoj definiciji ne pripadaju mejnstrimu, ali imaju značajan doseg na Facebooku, nude prilagođenu uređivačku politiku. I dalje se na profilu portala Dnevno.hr sa 194 tisuće pratitelja može naći naramak tekstova s naslovima poput "Protokoli sionskih mudraca: Proglašeni lažnim a sve se ostvarilo!" Stranica Novi svjetski poredak, koja ima 174 tisuće pratitelja, redovno objavljuje tekstove u stilu "Otkriveno! Tajni plan Židova koji vladaju svijetom", "Zašto su Židovi zaštićeni?", "Židovski kolonizatori došli su u Budimpeštu samo da nas posrame" ili "Komunizam je 100% židovski izum", uz konstataciju u jednom tekstu da su Židovi glavni pokretači "razaranja nacija, uništavanja vjere, udruživanja država u jednu, gdje bi vrhovni Bog bio novac", i obilje neonacističkih dodataka u komentarima.

Istinom protiv laži, stranica istoimenog portala koji objavljuje ponajviše antisemitskog sadržaja na ovim prostorima i dijeli ga s 32 tisuće pratitelja, prenio je nedavno tekst "Cjepiva protiv COVID-a dio su sadističke židovske zavjere za istrebljenje milijarde ljudi!" Od 2017., svake godine uredništvo objavljuje tekst s naslovom "Holokaust je najveća svjetska prijevara, Jasenovac komunistička laž, a Bleiburg pravi holokaust nad hrvatskim narodom!"

Uz portale i na stotine, ako ne i tisuće komentara čitatelja koji su nerijetko i gori od potonjeg naslova, sličan sadržaj se može naći i na profilima koji promoviraju slobodu izbora, primjerice u cijepljenju. Jedan takav, Roditelj odlučuje 4.0., koji ima 15 tisuća pratitelja, u listopadu prošle godine objavio je nekakav stupidni post o covid-putovnicama. Ispod njega i dalje stoje eksplicitno antisemitski memeovi pratitelja u kojima se izražava želja da kršćanstvo opet postane antisemitsko, uz grafički prikaz Židova koji su navodno odgovorni za kreiranje cjepiva protiv Covida-19. Naveden je i lažni citat austrijskog političara i filozofa Richarda von Coudenhove-Kalergija, suosnivača Panevropske unije, prema kojem je EU zamislio kao prostor očišćen od bijelaca i ispunjen "mješancima" koje se može lakše kontrolirati. Identičnu dezinformaciju objavio je 2019. godine i portal Tribun.hr, a mem se može vidjeti na niz drugih srodnih stranica u Hrvatskoj, zajedno s teorijama poput "velikog resetiranja", "novog svjetskog poretka" ili "zamjene stanovništva" u režiji "globalista".

Jedno je kad trolovi kuckaju po tipkovnicama mržnju usmjerenu prema Židovima. Posve je drugo kad državna tijela jedne zemlje rade na ponižavanju žrtava holokausta. To je sama bit slučaja "Za dom spremni"

Priča o "velikom resetiranju" je u zadnje dvije godine poslužila za globalno širenje antisemitskih narativa. Obilato se počela koristiti u Hrvatskoj, nakon što je procvala u SAD-u. Inicijalno, radilo se o potpuno suprotnoj intenciji. Tako je nazvan sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u lipnju 2020. godine. Iako se preko njega nominalno zazivalo smanjenje globalne nejednakosti i povećanje klimatskih inicijativa u jeku pandemije, "veliko resetiranje" je dobilo svoj život na društvenim mrežama i u američkom mejnstrimu u različitim kontekstima, pa tako i kao antisemitska teorija zavjere. Ugledna organizacija Antidifamacijska liga kao primjer navodi viralni video antisemita Adama Greena, koji je ustvrdio da Svjetski ekonomski forum kontroliraju Židovi i da "veliko resetiranje" koriste kao plan za uspostavljanje "cionističke globalne vlade, sukladno proročanstvu". Često se u ovoj "teoriji" u hrvatskom mrežnom prostoru kao centralna figura promovira Klaus Schwab, šef rečenog foruma, koji "dolazi iz bankarske obitelji Rothschild" čije je židovsko porijeklo bila ključna odrednica pučkih priča o "cionističkom" ovladavanju svijetom.

"Novi svjetski poredak", još jedna kovanica koja se učestalo koristi u Hrvatskoj, starijeg je datuma. No jedna njena resetirana verzija uključuje i uspostavu globalne židovske vlade. Prema pojmovniku Američkog židovskog komiteta, ta fraza postaje antisemitska kad se uz nju poveže židovski biznismen ili tajnoviti političar naglašenog židovskog porijekla koji stremi pokoravanju svijeta. Obje kovanice od 2019. proširene su u američki desničarski mejnstrim, posljedično po Evropi, pa i Hrvatskoj. U povodu prošlogodišnjih majskih prosvjeda u više hrvatskih gradova, Inicijativa prava i slobode koja ih je organizirala, ali i druge slične platforme, kao glavnu marketinšku poruku isturila je pred 34 tisuće posjetitelja stranice aksiom da "nikada neće prihvatiti 'veliki reset' i 'novi svjetski poredak' planiran od psihopata i kriminalaca". To što su koristili ove riječi ne ukazuje nužno na njihovu upućenost u antisemitski kontekst; on im je možebitno proporcionalan znanju o sadržaju cjepiva.

Na najavu intervjua na ovoj stranici s nekim kliničkim psihologom o "formiranju mase" oko pandemijskih mjera, jedan građanin je napisao da se radi o teoriji o kojoj je još pričao Joseph Goebbels kad je opisivao "način na koji Židovi lažu i manipuliraju onda, pa i danas". Pomalo bizarnim odgovorom obratila mu se Anita Šupe, jedna od organizatorica inicijative. "I šta sad, ne treba nitko ništa više reći poslije Gebelsa? Kako nekim ljudima ne dosadi stalno sve kritizirati, i to je fenomen za proučavanje", poručila je. Ista Facebook-stranica u studenom prošle godine prenijela je tekst na čijoj se naslovnoj fotografiji poziva Židove da se "javno ograde od ovih novonormalnih Židova, koji nas pljačkaju, lihvare, truju GMO-om, chemtrailsima i ubijaju covid cjepivima". Na Telegramu iste inicijative koji prati skoro 4,5 tisuća ljudi linkaju se tekstovi prema kojima je "Europa velika prijevara u funkciji Sorosa, a ne europskih naroda", pa razgovor s Verom Sharav, "Židovkom koja je preživjela holokaust i ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas". Telegram kanal slične inicijative, koja također sudjeluje u protupandemijskim protestima, sadrži i prijedlog žute zvijezde kakvu su Židovi bili prisiljeni nositi u fašističkim državama, uz sitnu preinaku poruke, prigodne za svaki protest. Na zvijezdi piše "nisam cijepljen".

Jednog brine Soros, drugog izdaja Isusa – Zvonimir Troskot i Marin Miletić (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Jednog brine Soros, drugog izdaja Isusa – Zvonimir Troskot i Marin Miletić (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Što se tiče uporabe riječi "globalist", jedno ekstenzivno istraživanje Instituta Media Diversity pokazalo je da ono seže u početak devedesetih godina i nema nužno židovsko-zavjerenički predznak, ali da se u zadnje vrijeme proširilo kao eufemistička zamjena za riječ "Židovi". Iako najmanje zadnje dvije godine u sličnom kontekstu kola društvenim mrežama, ona je postala jedna od ključnih predizbornih fraza Domovinskog pokreta. U gotovo svakoj emisiji Velimira Bujanca, neslužbenog glasnogovornika ove stranke, kao kontrapunkt "suverenizmu" tadašnje Škorine agende nametani su "globalisti", odnosno pretežito lijevo-liberalne stranke. Uz "globaliste", u pravilu je u smjeru platforme Možemo! odapinjana optužba o "Šoroševim plaćenicima", odnosno najamnicima milijardera Georgea Sorosa. Gotovo mahnitim intenzitetom ove su specifične optužbe ušle u leksik Škore i njegovih jataka. "Čudi me da jedan doktor znanosti reagira na takav način. Napadi na Sorosa uglavnom idu u smjeru antisemitizma", izjavio je tada Faktografu Ognjen Kraus.

Prvotne optužbe na račun Sorosa neospornog su neonacističkog i antisemitskog porijekla. Početkom devedesetih rasprostranili su ih fašisti u Mađarskoj, Sorosevoj rodnoj državi, odakle je kao mladić pobjegao od holokausta. Igrajući se nacističkom plakatnom estetikom o starom Židovu koji vuče konce iz sjene, narativ je potom zadnjih godina oživio Viktor Orban, optužujući Otvoreno društvo za rušenje njihove demokracije, dok je jedan njegov režimski muzeolog opisao Sorosa kao čovjeka koji želi pretvoriti Evropu u "plinsku komoru".

Koristeći se nizom primjera, Antidifamacijska liga nazvala je svježe šoroševske teorije zavjere, koje su uzele najvećeg maha u SAD-u, "vratima prema antisemitizmu". Prema interpretaciji Američkog židovskog komiteta, kritiziranje Sorosa i njegovih politika nije antisemitsko samo po sebi. "Međutim, kad se Soros upotrebljava kao simbol za židovsku kontrolu, bogatstvo i moć, takve kritike mogu biti svježa verzija tradicionalnih antisemitskih narativa", poručili su. Više istraživanja u SAD-u i Evropi pokazalo je potom da se Sorosevo ime kontekstualizira u ponajviše antisemitskih poruka na mrežama poput Twittera i Facebooka.

Analizira li se spomenuta Bujica, "Šoroševe plaćenike" u zadnje dvije godine izvukao je Velimir Bujanec iz mraka devedesetih, kad je u svojstvu punokrvnog neonacista gonjen pred sudom zato što je ispred Židovske općine dijelio letke "Židovi van!" kao referencu na ideološke uzore i njihov "Juden raus!" Optuženička naracija o Sorosu u Hrvatskoj utoliko se može pratiti kroz biografiju sitnog neonacista: prije 30 godina otvoreno je proganjao Židove. Danas drobi o "globalistima" i "plaćenicima" Sorosa, dok cijelo vrijeme ima Židove u primozgu.

Ivan Pernar u doba dok je bio u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ivan Pernar u doba dok je bio u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Potonje šoroševske kletve, bez da ulazimo u njihovu ideološku intenciju, prigrlili su eksponirani reprezentanti stranke Most. Zvonimir Troskot je sugerirao da iza platforme Možemo! stoji "svima poznati mecena", naime Soros, dok je Nino Raspudić optužio portal Faktograf da su "Šoroševi plaćenici". Marin Miletić odgovara pak drugoj definiciji širenja antisemitizma – preko optužbi Židova za razapinjanje Isusa. Napisao je to svojevremeno u kolumni Novog lista, povodom presude Slobodanu Praljku. "I Isus je imao iskustava s nepoštenim sudovima i s izdajnicima iz vlastitih redova", poručio je Miletić, misleći, dakako, na Židove.

Nakon što je napustio Facebook, bivši saborski zastupnik Ivan Pernar otišao je na Gab, manju društvenu mrežu prepunu teoretičara zavjere. Tako je bivši živozidaš otklizao u nepatvoreni neonacizam, optužujući Židove kroz fotografije i riječi za međunarodnu zavjeru, uz napomenu da je Hitler bio u pravu kad je govorio kako Židovi kontroliraju medije.

Uz ovu, takoreći međunarodnu potku antisemitizma, Hrvatska ima i znatno razvikaniju lokalnu inačicu. Po razmjerima i utjecaju na hrvatsko društvo ona znatno nadilazi međunarodne teorije zavjere. Radi se, dakako, o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" i negiranju, umanjivanju i relativiziranju židovskog stradanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Prema Muzeju holokausta u New Yorku, glavna poluga suvremenog antisemitizma je negacija ili relativizacija holokausta u raznim oblicima. Prema definiciji IHRA-e, koju je prihvatila i Hrvatska, distorzija holokausta je umanjivanje broja žrtava i namjerna apologija nacističkih kolaboracionista, u našem slučaju ustaša. Poznato je da je sve počelo devedesetih, kad je Tuđman nastojao svoj rad u struci – preplavljen antisemitskim sadržajem i umanjivanjem broja židovskih žrtava – pretvoriti u državnu politiku sjećanja, zbog čega je na koncu bio prisiljen objaviti međunarodnu ispriku.

Recentniji val profašističke mitomanije u Hrvatskoj, koji je počeo 2016. godine postavljanjem ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, do danas ne jenjava. "Mit o Jasenovcu", primjerice, koji se našao kao vers i na zadnjem albumu grupe Tram 11, hrvatskim proustaškim povjesničarima služi za primarni obračun sa Srbima. Usput se, međutim, neminovno radi o unižavanju holokausta, ustaškom doprinosu širem nacističkom planu. Najmračniji lokalni specifikum nalazi se u sudioništvu hrvatske vlade u tim rabotama. Izvršna je vlast u Hrvatskoj, navedimo samo jedan u nizu primjera, financirala projekt Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac preko kojeg je, posve očekivano, dotirana ekipa negirala masovne ustaške zločine i njihov upliv u uništavanju Židova. Po nalazima njihovih istraživanja, Židovi u Jasenovcu "nisu bili ubijeni nego su internirani". Hrvatska radiotelevizija promovirala je film "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj" Jakova Sedlara i dokumentarac Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", po čijim interpretacijama Židovi nisu zatvarani zbog svog porijekla, nego zbog simpatiziranja komunizma, dok je Pavelić navodno nevoljko prihvatio usvajanje "nametnutih" rasnih zakona. Dokumentarci su potom prikazani na festivalu koji su financirali Ministarstvo branitelja, Grad Zagreb i druge javne institucije. Ponašanje Katoličke crkve u Hrvatskoj priča je za cijelu jednu knjigu.

Nije potrebna naročita imaginacija da se predvidi reakcija mrežnog mulja na ovakve državno subvencionirane nalaze. U dokumentu s početka teksta, Komisija se obvezala na pronalazak načina za penalizaciju nacističkih simbola i njihovih suvremenih inačica. Kod nas je na djelu čuvena dvostruka konotacija pozdrava pod kojim su Židovi otpravljani vlakovima u logore smrti, interpretacija koju je faktički prihvatio i Visoki prekršajni sud. Jedno je kad trolovi kuckaju po tipkovnicama mržnju usmjerenu prema Židovima. Posve je drugo kad državna tijela jedne zemlje rade na ponižavanju žrtava holokausta. To je sama bit slučaja "Za dom spremni".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više