>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Mudroslovljivi na Filozofskom

Na profilnoj Facebook-stranici fizičara i mistika Davora Pavune, mada bi ga mnogi prije nazvali šarlatanom, najavljeno je ovih dana njegovo predavanje bizarnog naziva ‘Znanost i izazovi istinske civilizacije’, a u organizaciji Ureda za mudroslovlje

Na profilnoj Facebook-stranici fizičara i mistika Davora Pavune, mada bi ga mnogi prije nazvali šarlatanom, najavljeno je ovih dana njegovo predavanje bizarnog naziva ‘Znanost i izazovi istinske civilizacije’, a u organizaciji Ureda za mudroslovlje. Mjesto radnje bio bi Filozofski fakultet u Zagrebu, dok je zakazano vrijeme 17. studenoga u 19.30 sati.

Naravno, prvo smo istražili koliko je vijest autentična, da ne bismo naletjeli na nečiju imbecilnu podvalu. Ured za mudroslovlje, naime, sasvim je nepoznata adresa, pa se i na Facebooku pojavio tek nedavno. Na internetskoj stranici fakulteta nema najave, kao što je to inače uobičajeno. Doduše, po zgradi su se pojavili plakati koji pozivaju na Pavunino predavanje. A možemo samo pretpostaviti da je njegov profil vjerodostojan, iako ne s dostatnom sigurnošću.

Pavunu ne treba posebno predstavljati, no tek zahvaljujući HTV-u koji mu u novije doba daje izuzetan prostor u emisijama najvišeg ranga. Ranije bi bila predviđena jedna izdvojena emisija (i) za takve tipove, ali su brojni hrvatski znanstvenici u nekom trenu zbog nje umalo javno razapeli voditelja joj Krešimira Mišaka. No tad je Mišak ipak vodio razgovore po rubnom području posve nepretenciozno, što s ovima novima nije slučaj.

Gotovo nitko se od domaćih znanstvenika danas ne buni zbog pažnje usmjerene na Pavunu, nadriznanstvenika koji strasno trpa fiziku i metafiziku u isti koš. A to nipošto ne bi bio glavni problem, da se paralelno uz takvu alkemiju i pozivanje na Isusa ne bavi zagovorom lustracije ili borbom protiv spolnog odgoja. I sad bi to htio i na Filozofskom fakultetu. Sve to, da ponovimo, ako je poziv na predavanje Davora Pavune zaista autentičan. Tad već možemo govoriti o novom pokušaju podvrgavanja dotične institucije pomahnitalim križarima čiji prvi nasrtaj – vođen s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta – nije uspio. Pušta li ih se da navaljuju i dalje, međutim, na fakultete i u medije, ishod više neće biti nimalo neizvjestan. Bit će isključivo pitanje vremena i Duha Svetog.

1/1