Novosti

Politika

Muškarac uhapšen na Bleiburgu do daljnjeg ostaje u pritvoru

Građanin Hrvatske (48) koji je uhićen na komemoraciji na Bleiburgu jer je dizao desnicu u zrak ostaje do daljnjeg u pritvoru u Klagenfurtu, a prijeti mu do pet tisuća eura kazne

Egnk2e5btwyqrt8389xenxbd7fs

S lanjskog privođenja u Bleiburgu (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Muškarac (48) iz Vinice pokraj Varaždina, koji je uhićen uoči ovogodišnje komemoracije na Bleiburgu 18. svibnja, ostat će pritvoren u zatvoru u Klagenfurtu još najmanje do kraja lipnja, doznaje Novi list.

Uhićen je jer je na putu od lojbaškog groblja do polja na kojem se održavala komemoracija podigao desnicu u zrak i tako uprizorio nacistički pozdrav 'Sieg Heil'.

Iz javnog tužiteljstva u Klagenfurtu za Novi list su izjavili kako je muškarac optužen te se čeka pravomoćnost optužnice nakon čega će sudac zakazati datum suđenja.

Podsjetimo, Austrija je već od ranije zabranjuje nošenje bilo kakve odore, vojnog znakovlja Sila osovine te isticanje režimskih simbola nacionalsocijalističkog režima, a od 1. ožujka ove godine zabranila je i isticanje grba i zastave ustaškog pokreta. Za prekršitelje je predviđena kazna od više tisuća eura do višegodišnjeg zatvora. 

Koliku će kaznu dobiti muškarac iz Vinice još nije poznato. Novčana kazna u domeni je policije, a kaznena odgovornost u domeni tužiteljstva. 
Prema ranije poznatim informacijama, optuženi Viničanin mogao bi dobiti novčanu kaznu od četiri do pet tisuća eura, a dobit će i zabranu ponovnog ulaska u Austriju. 

Optuženikovi prijatelji su nakon hapšenja izjavili kako je bila riječ o 'zezanciji', a budući da je na terenu tada bilo 450 austrijskih policajaca, 'šalu' je odmah primijetila policajka sa strane, koja je muškarca izvukla iz skupine i uhitila nakon čega je odvezen u zatvor.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više