Novosti

Društvo

MUP izbacio aktiviste CMS-a iz prihvatilišta za tražitelje azila

Radi se o političkoj odluci s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacija koje javno govore o problemima izbjeglica i nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a, upozorila je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije

9xlqk1bxpae25trc93ywyqzh4zv

(foto Davor Konjikušić)

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je aktivistima Centra za mirovne studije (CMS) onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina, upozorili su predstavnici CMS-a i Kuće ljudskih prava na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. MUP je takvu odluku obrazložio navodnim nedostatkom fizičkog prostora u kojem bi se mogle odvijati aktivnosti i tvrdnjom kako ima dovoljno drugih organizacija angažiranih u prihvatilištima.

- Smatramo da se radi o političkoj odluci s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacija koje javno govore o problemima izbjeglica, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama - upozorila je Julija Kranjec iz CMS-a.

- CMS od samih početaka pruža ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodi tečaj hrvatskoga jezika te im pokušava olakšati proces integracije. Zahtijevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila - dodala je Kranjec.

U posljednje dvije godine CMS je jedna od organizacija koja javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

- Prije nekoliko mjeseci MUP je sudski zatražio zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad CMS-a i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva, prisutan u nekim dijelovima EU, nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava - poručio je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

CMS je upozorio kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne ne stoji, jer mnoge nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice smještenima u prihvatilištu u Kutini. Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS. Ironično, za dio mjera tog plana nadležan je upravo MUP, koji ovim potezom ugrožava provedbu spomenutog dokumenta. To je na konferenciji istaknuo Dag Oršić, volonter CMS-a s petogodišnjim iskustvom.

- Tim smo ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u koje su došli, s nama nauče prve riječi hrvatskog jezika i zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Ljudi koji nam dolaze su različiti i pristupamo im individualno. Zato je svaki volonter i svaka organizacija potrebna i za svakog mora biti mjesta - poručio je Oršić.

Nakon što su iz CMS-a upozorili da im je MUP onemogućio ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama, reagirali su iz MUP-a. Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

‘U potpunosti su netočne i nedopustive tvrdnje Centra za mirovne studije, kojima nepotpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenima u Prihvatilište za tražitelje azila (u daljnjem tekstu Sporazum o međusobnoj suradnji) tumače kao političku odluku s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacije koja u javnosti upozorava na nezakonito postupanje djelatnika Ministarstva prema izbjeglicama.

Naime, s obzirom da Centar za mirovne studije nema važeći Sporazum o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Ministarstvo nije u mogućnosti omogućiti ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije pronašlo stvarne potrebe za potpisivanjem Sporazuma s Centrom za mirovne studije iz slijedećih razloga:

1. S obzirom na dostavljena izvješća Centra za mirovne studije o provedenim aktivnostima koje su uključivale učenje hrvatskog jezika i razgovore s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu kojih su tražitelje informirali o sustavu azila i integraciji, kao i uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim udrugama i projekte u tijeku, nametnuo se zaključak da Centar za mirovne studije sadržajno nudi iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu. Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom trenutku ima sklopljene sporazume o suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita sa sljedećim udrugama: Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service); Hrvatski pravni centar; Ruke Nade (Croatian Baptist Aid); Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica; Zemljani – Are You Syrious. Također, pružanje podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita osigurano je i kroz projekt ‘Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite’ koji provodi Hrvatski Crveni križ te projekt ‘Prevencija bolesti, psihološka podrška, pristup i pomoć u zdravstvenoj skrbi za tražitelje međunarodne zaštite – 4P’ koji provodi Medecins du Monde (MDM – Belgique).

2. Kako bi omogućili primjerenije i dostojanstvene uvjete stanovanja tražiteljima međunarodne zaštite, u međuvremenu je započela i ranije planirana rekonstrukcija Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Time su smještajni prostori za tražitelje međunarodne zaštite, ali i radni prostori smanjeni za više od trećine. To uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji. Naravno, primarni cilj je bio tijekom rekonstrukcije prihvatilišta osigurati adekvatan smještaj tražiteljima međunarodne zaštite čiji je to životni prostor.

3. Ministarstvo ni na koji način ne sprječava rad Centra za mirovne studije u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite i osobama s odobrenom zaštitom budući da svoje aktivnosti mogu provoditi u svojim prostorima. Naime, tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je besplatan javni prijevoz te im ni na jedan način nije ograničen pristup Centru za mirovne studije, niti kontakt s volonterima bilo koje udruge. Ministarstvo će vrlo rado, kao i za niz drugih aktivnosti putem oglasne ploče u Prihvatilištu omogućiti dostupnim kontakt podatke i informativne letke o aktivnostima koje nudi Centar za mirovne studije.

Naglašavamo kako ni u jednom trenutku Ministarstvo unutarnjih poslova nije tretiralo Centar za mirovne studije kao nepoželjnog partnera ili ga se iz bilo kojih razloga tretiralo na neprimjeren način.

No, ono što smatramo nedopustivim je inzistiranje na tvrdnjama kojima se Ministarstvu unutarnjih poslova pripisuje odgovornost za smrt djevojčice Madine, unatoč tome što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u lipnju 2018. godine donio rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije.

Nadalje, tvrdnje kako MUP onemogućava pristup sustavu azila nemaju uporište u stvarnosti. Napomenut ćemo da je samo u 2018. godini Ministarstvo zaprimilo 998 zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odobrilo 226 međunarodnih zaštita.

Zaključno, prema volonteru udruge Are You Syrious, Policijska postaja Vrbanja podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima, jer je isti zatečen u pomaganju grupi migranata na način da im je mobitelom, a zatim i svjetlosnim signalima na osobnom vozilu davao upute gdje i kada mogu prijeći državnu granicu.

Prekršajni sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, je nakon provedenih usmenih rasprava donio presudu kojom je volontera proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima. Protiv navedene presude mogla se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od osam dana’, poručuju iz MUP-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više