Novosti

Politika

MUP zabranio antiratni skup, organizatori primaju prijetnje smrću

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zabranio je mirno okupljanje pod nazivom ‘Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede’ koje su nevladine organizacije iz Hrvatske i Srbije najavile za četvrtak na Trgu bana Jelačića

V716g1clxderklpfz42apjsxcpw

(foto Nenad Jovanović)

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zabranio je mirno okupljanje pod nazivom ‘Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede’ koje su nevladine organizacije iz Hrvatske i Srbije najavile za večernje sate 4. avgusta, odnosno dan uoči godišnjice Oluje, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Po planu organizatora, Centra za žene žrtve rata – Rosa, Ženske mreže Hrvatske, Srpskog demokratskog foruma, Slobodarskih aktivista i Centra za građansku hrabrost iz Zagreba kojima su se priključile i Žene u crnom iz Beograda, na Trgu su se, kao i ranijih godina, trebali okupiti aktivisti s antimilitarističkim transparentima. Akcijom su htjeli ukazati na štetne posljedice rata, odati počast žrtvama i kritizirati službene proslave temeljene na nacionalizmu. Najava antiratnog skupa izazvala je veliki broj komentara na društvenim mrežama, a veteranska su udruženja najavila kontramiting na istom mjestu kako bi onemogućili skup.

‘Obzirom da organizator mirni prosvjed namjeravaju održati na središnjem gradskom trgu gdje se nalazi veliki broj građana, te reakcija kroz izraženu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje ovakvog okupljanja izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na narav okupljanja, i moguće reakcije građana, a posebno branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, moglo bi se poremetiti kretanja većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira’, stoji u obrazloženju MUP-a koje potpisuje Orepić.

Na potez ministra, koji nije imao problema s okupljanjem ekstremnih desničara na Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu, organizatori su promptno reagirali. ‘Zabrana protesta je samo kulminacija već poznate prakse policije u onemogućavanju vlastima politički nepodobnih javnih okupljanja. Obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva. Možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja, navele su nevladine organizacije koje organiziraju skup’, navodi se u njihovoj reakciji.

Zbog zabrane održavanja antiratnog protesta, ali i atmosfere u kojoj se pojedinim nevladinim aktivistima prijeti smrću, spomenute organizacije za danas su najavile mirnu protestnu akciju u 18 sati na Jelačićevom trgu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više