>

novosti logo

Kronika Kronika

Mutni Dunav

Nakon što se našao u centru skandala zbog odluke da Grad Vukovar kupi derutni hotel Dunav i potom ga proda nakon samo pet meseci, gradonačelnik Ivan Penava obrušio se na novinare koji su razotkrili njegove namere

Kada se početkom jula na dnevnom redu sednice vukovarskog Gradskog veća našla odluka o prodaji hotela Dunav, bilo je to veliko iznenađenje za većnike, pogotovo one koji nisu bliski vladajućoj koaliciji HDZ-HKS, jer su samo pet meseci ranije dizali ruke za kupovinu te iste derutne zgrade smeštene u samom centru grada, na ušću Vuke u Dunav. Hotel Dunav, koji je bio u vlasništvu Vupika, a kasnije Agrokora, prvo je kupila firma Eurco iz Vinkovaca. Iako je bilo najavljeno da će ga obnoviti i ponovo staviti u funkciju te zaposliti 40-ak osoba, to se nije dogodilo. Objekat koji je radio čak i za vreme rata, sve je više propadao, a od njega su na kraju ostali samo goli zidovi. Takvo ruševno zdanje odjednom je odlučio da kupi Grad Vukovar izdvojivši iz gradske kase deset miliona i 360 hiljada kuna. Planovi su bili, kako je to na jednoj od čestih medijskih konferencija ponosno objavio gradonačelnik Penava, da se taj objekat obnovi i pretvori u društveno-obrazovni centar sa konferencijskim dvoranama, fitnes centrom, učionicama, kabinetima, restoranom, kafićem, poslovnim prostorima, smeštajnim jedinicama i slično. U tu svrhu osigurana su i sredstva iz Intervencijskog plana u iznosu od 35 miliona kuna, od čega 85 odsto iz operativnih programa EU-a, a ostalo iz nacionalnih fondova. A onda je sve krenulo u drugom smeru. Vukovarski gradonačelnik je pre mesec i po dana većnike izvestio da postoji strani investitor zainteresovan za kupovinu hotela. Najavio je da će biti raspisan konkurs s početnom cenom od 10,7 miliona kuna, ali više od toga nije hteo otkriti.

‘Za sada ne možemo govoriti o imenima, možemo samo reći da je reč o ozbiljnoj inostranoj firmi koja se već bavi hotelijerstvom. Nadam se da će sve ispasti dobro i da će hotel biti obnovljen što će doneti i nova radna mesta u Vukovaru’, rekao je tada Penava. No njegova tajna ubrzo je obelodanjena. Novinar Telegrama Drago Hedl objavio je da je reč o firmi Immo InvestPartner AG iz Švajcarske iza koje stoje braća Frenk, Džek i Svetislav Đorđić, koji su navodno poreklom iz Brčkog te da je sve to, od kupovine do prodaje, izvedeno da bi se budućim investitorima omogućila jeftinija kupovina. U izjavi novinarima nakon sednice Gradskog veća, Penava je izbegavao konkretne odgovore ne želeći da potvrdi ove informacije, ali ih nije ni demantovao. Umesto toga optužio je ‘neke medije’ da iznose neproverene informacije želeći onemogućiti investiciju. Inače, Telegram je ubrzo, u sledećem tekstu pisao da je jedan od dva nezavisna izvora informacija koje je objavio, upravo gradonačelnik Vukovara. Na pitanja novinara u Vukovaru, Penava je tek potvrdio da postoje potencijalni investitori s kojima svakodnevno komunicira, ali da je ‘priča daleko od kraja’.

‘Razgovaramo redovno i pokušavam im objasniti ovu situaciju paranoje i blata koje egzistira u medijskom prostoru. Naravno da su u čudu. Teško je shvatiti da se dovodi u pitanje sve pa i ono što je pozitivno. Da su se nama za hotel Dunav investitori javljali, da su stajali u redu i tukli se ko će ga dobiti, shvatio bih, ali mi govorimo o nekretnini koja zjapi deset godina prazna. I onda kad se nađe neko ko bi možda pokazao interes da od toga nešto napravi, neki novinari si daju za pravo da pun ‘šuz’ navale i insinuiraju ko zna šta. Šta god da je, bolje je od ovih proteklih deset godina’, rekao je vidno iznerviran gradonačelnik.

Na žulj mu je stala i SDP-ova većnica Biljana Gaća izrazivši skepsu u vezi čitavog projekta. ‘Ne želim verovati da ste toliko naivni da mislite da je Vukovaru u trenutku privredne deprivacije i odlaska stanovništva neophodna građevina od 37 spratova s uredima, poslovnim prostorima i luksuznim hotelom’, kazala je Gaća koja sumnja i u ozbiljnost navodnih investitora. ‘Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok je od istih investitora dobio ponudu za jedan sličan projekat, ali od oktobra 2017. do danas ništa od toga nije realizovano’, upozorila je SDP-ova većnica. Gradonačelnik je odgovorio kako priželjkuje da u Vukovaru nikne na desetine takvih objekata.

‘Dužnost mi je da se borim da u Vukovar dolaze ljudi koji imaju novac, koji imaju drugačiju viziju Vukovara, od one, nažalost, često predominantne, na ulicama grada ili u žutim medijima, koja je na tragu zlih proroka, katastrofe i apokalipse itd. Da sam slušao takve, ne bi bilo ni Vodotornja, ni nove gradske pijace, ni kupovine borovskog aerodroma’, rekao je Penava, pozivajući se više puta na poverenje koje su mu dali građani na izborima ‘da radi na dobrobit Vukovara’.

‘Neko će reći da je to preoptimistično, neko da je naivno, ali ja mislim će ovo biti jedna lepa priča. Ukoliko se dogodi da ne bude, pokazali smo da imamo i ideju i ambiciju’, poručio je Penava pokazajući ipak i dozu rezerve. Većnike je informisao da je Grad po prvi put angažovao advokatski ured zbog, kako je pojasnio, ‘atraktivnosti i potencijala možebitne buduće investicije, kako bi grad bio maksimalno zaštićen, ne zbog sumnje, već da bi cela situacija prošla što ugodnije i brže’. Za koga, tek će se videti.

1/1