>

novosti logo

Na Mirogoju obilježen Dan primirja kojim je završen Prvi svjetski rat

Pomenom na zagrebačkom groblju Mirogoj predstavnici srpske ambasade, SNV-a i SPD-a 'Privrednik' obilježili su Dan primirja koji je doveo do kraja Velikog rata u kojem je stradalo 1,28 milijuna Srba

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj pomenom na zagrebačkom groblju Mirogoj obilježili su 11. novembra Dan primirja u Prvom svjetskom ratu odajući počast vojnim i civilnim žrtvama u tom teškom ratnom sukobu.

Pomen kod krsta, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Mihajlo Žikić.

Vijence su položili delegacija ambasade Srbije na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić, delegacija SNV-a na čelu s predsjednikom Borisom Miloševićem i predsjednik SPD-a 'Privrednik' Nikola Lunić.

U obraćanju prisutnima, ambasadorka je naglasila da je kraj Prvog svjetskog rata donio duboke promjene ne samo u Evropi, nego u cijelom svetu.

- Potpisivanjem mira neki su pomislili da će se odmah vratiti u Belle Époque (period mira u Evropi od 1871. do 1914.). A šta se ustvari dešavalo? Evropa je, kako kažu neki poznati istoričari, od 1918. do 1945. živela u nekoj vrsti građanskog rata: raspad četiri carstva, stvaranje zavađenih nacionalnih država, velika želja za osvetom i vraćanjem na staro. Tek nakon 1945. stvorene su nadnacionalne međunarodne institucije bazirane na poštovanju ljudskih prava, pomirenju i nediskriminaciji u kojoj Evropa živi više od 70 godina. Danas se te vrednosti ponovo dovode u pitanje - rekla je ambasadorka.

- Ni jedna učesnica Velikog rata nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija koja je ostala okađena tamjanom, zalivena krvlju i suzama, očišćena verom u ispravnost žrtve za cilj pred sobom. Ljudske žrtve bile su ogromne. Na Versajskoj konferenciji predstavljeno je 1,28 miliona mrtvih. Neko te žrtve danas dovodi u pitanje, što ih pretvara u nove žrtve - rekla je.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918., kao jedina preostala članica Centralnih sila, pristala na primirje, čime je nakon četiri godine rat bio završen . Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva širom svijeta obilježavaju taj dan koji je u Srbiji 2012. godine proglašen praznikom. 

1/3