Novosti

Društvo

Na Mirogoju obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Pomen kod krsta, simbola spomena na stradale, postavljenom kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Đorđe Filipović

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj pomenom na zagrebačkom groblju Mirogoj obilježili su 11. novembra Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Odali su počast svim vojnim i civilnim žrtvama stradalim u najtežem ratnom sukobu. Pomen kod krsta, simbola spomena na stradale, postavljenom kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je sveštenik Đorđe Filipović.

Vijence su položili delegacija ambasade Srbije na čelu koje su bili otpravnik poslova Davor Trkulja, savjetnik Aleksandar Stamatović i vojni ataše pukovnik Dejan Đorđević, delegacija SNV-a, na čelu s generalnim sekretarom Sašom Miloševićem i predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u vagonu u Francuskoj potpisano primirje u 11 sati i završen Prvi svjetski rat. Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva širom svijeta obilježavaju taj dan koji je u Srbiji 2012. godine proglašen praznikom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više