>

novosti logo

Piše Novosti

Na Općinskom sudu saslušani Hrvoje Zovko i Katarina Periša Čakarun

U radnom sporu koji je Hrvoje Zovko pokrenuo protiv HRT-a, osim njega saslušana je i Katarina Periša Čakarun na temelju čije prijave mu je uručen izvanredni otkaz

Na Općinskom sudu u Zagrebu jučer je održano ročište u radnom sporu koji je protiv HRT-a pokrenuo Hrvoje Zovko, trenutno suspendirani novinar i urednik javnog servisa te ujedno i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Na ročištu, koje je trajalo oko tri i pol sata, saslušani su Zovko i Katarina Periša Čakarun, po čijoj je prijavi je HRT donio odluku o otkazu. 

'Optužbe smatram lažnima, a otkaz nezakonitim', rekao je Zovko za Novosti nakon ročišta. Zovko je izjavio i kako ostaje pri navodima i tvrdnjama o kojima govori u javnosti već sedam mjeseci – upozorenjima o cenzuri, neprofesionalnom izboru tema, ozbiljnim tehničkim problemima u realizaciji programa na HRT-u.

'Činjenica jest i da su se moji sve veći problemi na HRT-u pogoršali kada sam postao predsjednik HND-a', rekao je Zovko.

Podsjetimo, uprava HRT-a u rujnu prošle godine donijela je odluku o izvanrednom otkazu Hrvoju Zovku na temelju prijave Katarine Periše Čakarun, urednice Odjela IMS-a HTV-a.

Toj odluci prethodila je ostavka samog Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika programa HTV 4, koju je poslao i pismeno obrazložio. Razlozi ostavke koje je naveo, između ostalog, bili su cenzura, pritisci, neprofesionalni izbor tema, ozbiljni tehnički problemi u realizaciji i slično. Nakon što je otkaz uručio, Zovka je Čakarun pozvala na razgovor, a dva sata nakon toga pozvala ga je na drugi sastanak u kojem je došlo do svađe koja je, kako tvrdi Zovko, iskorištena da mu se da otkaz.

HRT je otkaz obrazložio 'teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom', dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. 

Periša Čakarun, koja je prva svjedočila iznijela je svoju verziju događaja. Izjavila je kako je Zovko u jednom trenutku 'skočio s kauča i nasrnuo, zaletio se' prema njoj, koja je sjedila za svojim stolom, piše Novi list. S obje šake, tvrdi, lupio je u stol i unio joj se u lice. Dodala je i kako je bila sigurna da će je udariti glavom, ali da se zaustavio u posljednji čas. Ispričala je i da je Zovko psovao. Kad su čuli buku, podređeni Periše Čakarun ušli su u sobu, jedna kolegica je pomagala tajnici koja je zbog šoka morala popiti tabletu.

Dodala je i kako je Zovko bio van kontrole te da su joj drugi predložili da pozove policiju, no to je odbila jer je znala da bi u tom slučaju dobio otkaz. Danas joj je, kako je rekla, žao što nije zvala policiju, a dodala je i da joj se jedna kolegica požalila kako je i sama imala 'neugodne, pa i fizičke nasrtaje od Zovka' ali ih nije prijavila, 'jer se bojala'.

Zovko je pak tijekom suđenja opovrgnuo da je ikada imao ikakve nesporazume s ljudima na HRT-u na kojem je radio od 1998. godine. Izjavio je i da mu je sada ugrožena egzistencija te da se 'etikete protiv njega reflektiraju i na njegovu obitelj'

'Kad sam postao predsjednik HND-a, jedan dobro pozicionirani član HDZ-a rekao mi je da sam prva meta za odstrel, i da je mojim izborom krenulo odbrojavanje', prenio Novi list svjedočenje Zovka. 

Opovrgnuo je da je lupio šakom o stol te da se približio urednici. 

'Rekla mi je da sam neradnik i loš čovjek. Kada je rekla da bi mogla pitati kad dolazim na posao, ustao sam, ali joj se nisam približio. Cijelo vrijeme stajao sam kraj vrata. Priznajem, opsovao sam dva, tri puta, ali to je bila moja obrambena reakcija na pritiske i uvrede kojima sam bio izložen', rekao je Zovko. Dodao je i da su na HRT-u učestale svađe, da je bilo i gorih situacija, ali da nitko zbog toga nije dobio otkaz. 

Zovko je ispričao i o cenzuri i pritiscima koje je doživljavao. Periša Čakarun mu je zabranila da razgovara s mladim novinarima i 'plaši ih', nakon što je jednome sugerirao da se treba ograditi ako netko u televizijskom programu promovira ustaštvo. Dodao je i da mu je Periša Čakarun  branila da obrađuje kontroverze u HDZ-u, govoreći da treba istraživati 'probleme u SDP-u'.

Inače, Hrvoja Zovka podržalo je niz organizacija i kolega: Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Ogranak na HTV-u, Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara (Safe journalists) koja predstavlja šest novinarskih organizacija iz regije, Udruženje novinara Srbije (UNS), Društvo novinara Slovenije (DNS), Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), organizatori Fra Ma Fu Festivala, Inicijativa sloboda trećima, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, neformalna organizacija novinara iz regije Novinarska mreža te više od 50 kolega koji su potpisali izjavu solidarnosti s Hrvojem Zovkom.

Sljedeće ročište zakazano je za 6 lipnja ove godine, a na njemu će biti saslušane urednice koje su sjedile u susjednoj prostoriji i čule što se dogodilo.

1/1