Novosti

Kronika

Нa "Приврeдникoвoj" aукциjи сликa и oнe Бaнeтa Mилeнкoвићa

Укупнo 40 сликa, искључивo уљa и aкрилнe тeхникe, прoдaje сe или je прoдaнo пo пoчeтним циjeнaмa oд 50 дo 800 eурa нa трaдициoнaлнoj "Приврeдникoвoj" Бoжићнoj aукциjи сликa зa стипeндирaњe учeникa и студeнaтa

Large aukcija 5  1

Feđa Gavrilović i Nikola Lunić na aukciji slika (foto Nenad Jovanović)

Nakon dvije godine pauze zbog korone, Srpsko privredno društvo "Privrednik" u četvrtak, 12. januara, organiziralo je u svojim prostorijama u Zagrebu Božićnu aukciju umjetničkih slika pod nazivom "Slika za stipendiju".

Radi se o djelima nastalim na tradicionalnim "Privrednikovim" likovnim kolonijama na kojima slikaju akademski slikari iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije. Naslikani radovi poklanjaju se "Privredniku" koji potom organizira aukciju, a sva dobivena sredstva idu u fond za stipendiranje učenika i studenata.

Podsjetimo, ove školske/akademske godine Privrednik, koji je lani obilježio 125 godina od osnivanja, stipendira 120 učenika i studenata.

- Likovne kolonije održavaju se na područjima devastiranim ratom koja nisu potpuno obnovljena i revitalizirana. Ne samo da učesnici poklanjaju slike, nego imamo i neke druge slikare poput Baneta Milenkovića ili Svjetlana Junakovića koji nisu bili na kolonijama, ali su slike poklonili Privredniku – rekao je predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić

- Ponudili smo ukupno 40 slika koje se mogu kupiti po povoljnim cijenama, a osim na aukciji svatko može doći, razgledati i kupiti djelo čija se početna cijena kreće od 50 do 800 eura. Slike su isključivo ulja i akrilna tehnika - kazao je Lunić i dodao da je uloga ove srpske organizacije, još od inicijative Vladimira Matijevića, pomoć mladim ljudima koji su bili dobri učenici, ali nisu imali sredstava da uče zanat.

Likovni kritičar Feđa Gavrilović, voditelj galerije Forum, koji je vodio aukciju, u obraćanju je naglasio da Hrvatska po aukcijama zaostaje za evropskim zemljama.

- Ovakvi događaji, kao u "Privredniku" su odlični s i zbog svog humanitarnog karaktera, a i jer potiču svijest građana da je kupovina umjetničkih slika nešto što održava likovnu scenu živom - rekao je Gavrilović i ukazao na lijepu gestu akademskog slikara Nedjeljka Tintora koji je svakom od kupaca poklonio jedan rad, od akvarela do crteža ugljenom.

U punoj dvorani, u dobroj atmosferi prodan je značajan dio ponuđenih slika, a za neka od njih vođena su istinska nadmetanja. Najavljeno je održavanje i Vaskršnje aukcije slika koja bi također trebala postati tradicija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više