Novosti

Politika

Na sudu zbog transfobije

Kako se navodi u objašnjenju tužbe koju je podnio Trans Aid, udruga Grozd jedan je od pokretača građanske inicijative Istina o Istanbulskoj te je u svrhu promoviranja svojih stavova poduzela niz transfobnih radnji

Qd1n03bxsj2ijrzila16kji99lo

Tužbu su sastavile odvjetnice Zrinka Bojanić, Bojana Ivanišević i Irena Blauhorn

Zbog poticanja na diskriminaciju i mržnju prema trans osobama, udruga Trans Aid podnijela je zagrebačkom Županijskom sudu udružnu antidiskriminacijsku tužbu protiv Grozda – Glasa roditelja za djecu. Kako se navodi u objašnjenju tužbe, udruga Grozd, kojom predsjeda Kristina Pavlović, sestra bivšeg Hrastovog zastupnika Ladislava Ilčića, jedan je od pokretača građanske inicijative Istina o Istanbulskoj koja je u svrhu promoviranja svojih stavova pokrenula internetsku stranicu i održala niz popratnih javnih događaja transfobnog sadržaja. Tužba je podnesena nekoliko sati prije predaje prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije Saboru.

‘Udruga Grozd svojim je postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju trans osobe u odnosu na ostale građane i građanke Republike Hrvatske. Objava navedenog sadržaja na internet stranici građanske inicijative te aktivno djelovanje da sadržaj dopre do što većeg broja građana predstavlja nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu’, poručili su iz Trans Aida.

U tužbi, koju su sastavile odvjetnice Zrinka Bojanić, Bojana Ivanišević i Irena Blauhorn, tvrdi se da je inicijativa Istina o Istanbulskoj, predvođena udrugom Grozd, mjesecima kršila Zakon o suzbijanju diskriminacije. Novosti su u više navrata pisale kako su se vođe i pristaše spomenute inicijative oslanjali upravo na transfobiju kao na temeljno sredstvo motivacije za pokušaje najprije stopiranja, a onda i otkazivanja ratifikacije međunarodnog dokumenta o sprečavanju rodno uvjetovanog nasilja.

- Očekujemo da sud postupi sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i praksi Europskog suda za ljudska prava te postavi jasne kriterije između slobode govora i prava na čast, ugled i dostojanstvo svake osobe i skupine osoba - rekla je za Novosti odvjetnica Bojanić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više