Novosti

Kronika

Na usluzi đacima, sportašima i penzionerima

Moravičku Područnu školu Nikole Tesle financirali smo s 1.800 kuna za nabavu namještaja u čitalačkom kutku. Vijeće je iniciralo kupnju geografskih karata putem SNV-a te u Republici Srbiji nabavilo didaktički materijal za nastavu srpskog, kaže predsjednik VSNM-a Vrbovskog Milan Vukelić

Vijeće srpske nacionalne manjine u Vrbovskom od svog oformljenja razvija odličnu suradnju s brojnim institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se školama, sportskim i kulturnim društvima, posebno pojedincima s gorskokotarskog područja koji se osjećaju kao pripadnici srpske zajednice, omogućilo da što kvalitetnije rade i žive. U tome ih nije omela ni pandemija koronavirusa, radi koje izvanredne okolnosti još traju.

Po riječima predsjednika VSNM-a Milana Vukelića, tako već dugo usko surađuju s vrbovskom Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića, ali i njezinim područnim ograncima u Moravicama i Gomirju: prate ih pri nabavi udžbenika i nastavnih materijala, ali i prijevozu, prehrani i izletima učenika koji po nastavnom modelu C pohađaju predmet Srpski jezik i kultura.

- Moravičku Područnu školu Nikole Tesle financirali smo s 1.800 kuna za nabavu namještaja u čitalačkom kutku. Osim toga, Vijeće je iniciralo kupnju geografskih karata putem SNV-a te u Republici Srbiji nabavilo didaktički materijal potreban u nastavi srpskog jezika i kulture, a sve kako bi ona našim učenicima bila što zanimljivija i kvalitetnija - kaže nam Vukelić.

Vijeće intenzivno pomaže sportskim klubovima koji djeluju u ovom kraju Hrvatske: na području Vrbovskog su to tri kluba, koja ne mogu računati na izdašnu financijsku potporu s drugih strana

- U našoj matičnoj školi i dvije područne škole, od prvog do osmog razreda, nastavu po modelu C pohađa ukupno 46 učenika i svi oni za nju pokazuju veliko zanimanje iako moraju ostajati nakon redovite nastave, a većina su đaci-putnici. S nestrpljenjem iščekuju svaki sat, pa je ukupan broj polaznika već godinama podjednak, iako se broj đaka tih škola kontinuirano smanjuje - kaže za Novosti učiteljica srpskog jezika i kulture Valentina Vukadinović, pa nastavlja podcrtavati podršku koju im pritom pruža njihov VSNM.

- Niz godina imamo lijepu suradnju s Vijećem; ako što zatrebamo, znamo kome se možemo obratiti. Tako je uz njihovu pomoć uređen čitalački kutak Područne škole u Moravicama, za koji su nabavljene knjižne police u živim bojama, pa djeca rado borave u toploj i svijetloj prostoriji sa slikovnicama, lektirnim naslovima, dječjim enciklopedijama i časopisima, među kojima je i Bijela pčela. Škola u Gomirju je mala, sa svega deset učenika od prvog do četvrtog razreda, pa su učiteljice same uredile kutak za njih. No zato đaci u Vrbovskom na raspolaganju imaju cijelu biblioteku – kaže nam, ističući dodatno kako su spomenute škole uz pomoć VSNM-a dobile tri kompleta turističkih i geografskih karata. Nažalost, uslijed brojnih ograničenja vezanih uz epidemiju korone otpao je dobar dio planiranih izleta i susreta učenika.

- Bili smo domaćini učenicima škole iz Vrginmosta, s kojom zajednički provodimo projekt nazvan Spomenar prijateljstva. Posjetili su Gomirje i obišli poznati pravoslavni manastir, a potom smo se družili. Mi nismo uspjeli otići u uzvratni posjet, ali ni na zajednički izlet u Rijeku – kaže nam Vukadinović, s kojom razgovaramo dok priprema dokumentaciju za svoje učenike i učenice koji bi ovoga ljeta, bude li to moguće, trebali pohađati Ljetnu školu srpskog jezika i kulture u organizaciji SKD-a Prosvjeta. Pohvalama suradnji s VSNM-om pridružuje se i direktor OŠ I. G. Kovačića Anton Burić.

– Osim donacija, Vijeće omogućuje druge učeničke aktivnosti, prije svega suradnju sa školom iz Vrginmosta. Pomogli su i s nabavkom udžbenika pa, zadovoljni suradnjom, mislimo da bi takav model bio prikladan i u mnogim drugim sredinama - kaže ravnatelj, koji se nada da bi uz pomoć VSNM-a obrazovne ustanove koje vodi, mogle posjetiti neke poznate ličnosti iz kulture i drugih dijelova javnog života Hrvatske i inozemstva.

Vijeće intenzivno pomaže sportskim klubovima koji djeluju u ovom kraju Hrvatske: na području Vrbovskog su to tri kluba, koja ne mogu računati na izdašnu financijsku potporu s drugih strana. Moravičkom NK-u Željezničar VSNM je dosad pomogao s tri tisuće kuna za redovite aktivnosti poput organizacije utakmica, ali i nabave dodatne opreme preko SRD-a, Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj.

- Natječemo se u Drugoj županijskoj ligi, a s obzirom na to da od Gradskog vijeća ne dobivamo dostatna sredstva, svaka nam je pomoć dobrodošla. Vijeće i SRD su nam pomogli koliko su mogli, ne samo s nabavkom opreme i malih golova nego plaćanjem naloga za suce, što je obaveza domaćina utakmice – kaže predsjednik Željezničara Neven Musulin i potvrđuje da se desetočlane igračke skupine radi epidemioloških ograničenja i dalje aktivno pripremaju za proljetnu sezonu, bude li ona uopće održana uslijed već postroženih mjera u Primorsko-goranskoj županiji.

Slično Musulinu zbori i Dražen Stojanović, predsjednik NK-a Gomirja. Kaže da u Klubu svi rade volonterski, pa se izdvaja novac tek za putne naloge trenera koji dolazi iz Rijeke. I njima su VSNM i SRD nabavili opremu, odnosno kopačke i dresove.

- Vijeće nam je pomoglo oko organizacije utakmica, pogotovo onih sa susjednim Željezničarom, koje inače pobuđuju veliki interes ljudi. Sada se pridržavamo mjera, pa su tribine bez gledalaca. No kako su oko igrališta njive, s njih nas gledaju ne samo vlasnici nego i drugi znatiželjnici i zaljubljenici u nogomet - kaže Stojanović.

U kraju oko Vrbovskog popularno je i kuglanje, pa Kuglački klub Željezničar iz Moravica ove godine slavi 60. godišnjicu osnivanja.

- Vijeće je i nama izišlo u susret, pa nam omogućilo nabavku 13 igračkih kompleta opreme preko SRD-a. Nažalost, svoju kuglanu više nemamo: radi nebrige gradskih vlasti, ona je sada u ruševnom stanju, pa treniramo u Vrbovskom, a prijevoz do tog mjesta, kao volonteri, plaćamo iz svog džepa - kaže tajnik Kluba Jovan Trbović.

Vijeće surađuje i s moravičkom Udrugom umirovljenika, pa je po riječima njezine predsjednice Đurđice Petrović, financiralo 550 litara lož-ulja za grijanje prostorija u kojima se okupljaju penzioneri Moravica.

- Do lani smo novac za ogrjev dobivali iz gradskog budžeta, a prošle nam je godine u tome pomogao VSNM. Da je situacija normalna, i sada bi se sastajali u Domu podignutom 1970-ih, ali je korona onemogućila te naše aktivnosti – kaže Đurđica. Koliko Vijeće brine o pojedincima kojima je pomoć potrebna, pokazuje i primjer Žarka Vukovića iz Ljubošine.

- Riječ je o nezaposlenom momku kojem je umrla majka i koji sam živi u kući bez osnovnih preduvjeta za život. Njegov susjed Darko Stjepanović pokrenuo je inicijativu da mu se nekako pomogne, pa sam s VSNM-om, Prosvjetinim pododborom, SNV-om, Mjesnim odborom i DVD-om Gomirje, čija sam članica, uspjela dogovoriti da mu se pomogne s nabavkom laminatnih podnih obloga i rasvjetnog materijala, odnosno utičnica i prekidača te rasvjetnih tijela. Darko ima zlatne ruke, pa je laminat i rasvjetu postavljao samostalno, uz pomoć još jednog komšije, tako da nije bilo troška za majstore. Zajednica se uključila u ovu akciju pomoći, kao i u mnoge prijašnje: jednostavno, lijepo je činiti dobro – kazala nam je dogradonačelnica Vrbovskog Anđelka Mamula.

Doista, VSNM tog mjesta redovito je uključen u sve humanitarne akcije u organizaciji SNV-a, primjerice podjele tzv. Rankinih paketa sa sjemenjem povrtnih kultura ili recentne akcije "Banija je naša kuća". Vijeće je iniciralo i pomoć sumještaninu Bogdanu Petroviću, kad mu je izgorjela kuća.

- Time dokazujemo da ljudima zajednice uzvraćamo povjerenje koje su nam dali na izborima, ali i jačamo preduvjete da nam se svaka organizacija i svaki pojedinac mogu obratiti kad se za tim ukaže potreba. Vijeće surađuje s pododborima Prosvjete u Moravicama i Gomirju, komunicira intenzivno s VSNM-om na razini Županije te stoji na raspolaganju našim školama, sportašima i sveštenicima, posebice onima u čuvenom Manastiru Gomirje. Zajedno radimo za dobrobit srpske zajednice ovoga kraja. Posebno ističem činjenicu da je Vijeće u ovom mandatu osiguralo sredstva potrebna za efikasan i redovit rad za dobro svakog pripadnika naše manjine na području Vrbovskog te da sve dokumente o tome javno objavljujemo u službenim sredstvima komuniciranja; time dokazujemo da smo za srpski narod bitna institucija, predstavničkim djelovanjem u cijelosti usklađena s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina RH. To nas čini ne samo ponosnima nego i još motiviranijima za nastavak i dosad kvalitetnog angažmana – zaključio je Vukelić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više