>

novosti logo

Piše Novosti

Na Valentinovo prosvjed protiv nasilja nad ženama

Hrvatska je sedmu godinu zaredom dio svjetske kampanje ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’

Inicijativa koja obilježava svjetsku kampanju ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution’ najavila je da će ovogodišnje okupljanje biti organizirano na Valentinovo, 14. veljače, u 11.55 sati na Markovom trgu u Zagrebu, te u 16.30 sati ispred Radija Rijeke na Korzu.

Na Markovom trgu okupljeni/e će pročitati nekoliko svjedočanstava žena koje je RODA prikupila tijekom kampanje i podsjetiti Vladu da je obećala poduzeti mjere za zaštitu zdravlja žena.

‘Dosta je nasilja u zdravstvenim ustanovama, na sudovima, na poslu, nasilja od partnera, institucija’, poručuju iz inicijative.

Ove godine je ideja da akcija traje tokom cijelog dana, na različitim lokacijama i da u akciji sudjeluju sve žene i muškarci koji rade pa ne mogu doći na Markov trg. To mogu učiniti tako da će pročitati neko od dostupnih svjedočanstva žena koje su preživjele institucionalno nasilje i to zabilježiti i podijeliti. 

Svi zainteresirani za javno čitanje na nekoj lokaciji u svom gradu mogu se javiti inicijativi One Billion Rising Croatia

U Rijeci će se kroz pjesmu i ples ukazati na globalni problem nasilja nad ženama. Ples će predvoditi Plesna Grupa Flame, nastupit će zbor VINS, a čitat će se i svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju.Kampanja se u svijetu, pa tako u Hrvatskoj, održava sedmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema tadašnjoj statistici svaka treća žena u svijetu tijekom svog života bila je žrtva silovanja ili fizičkog nasilja čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica po čemu je kampanja i dobila ime. 

1/1