>

novosti logo

Piše N.J.

Nacionalne manjine čine Split sretnim i ponosnim

U Splitu je povodom Dana ljudskih prava održana deseta smotra stvaralaštva nacionalnih manjina Splitsko-dalmatinske županije

Povodom 10. decembra, međunarodnog Dana ljudskih prava, Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije deseti put su organizirale tradicionalnu smotru stvaralaštva nacionalnih manjina.

U dva sata programa, u kojem je učestvovalo preko stotinu izvođača, predstavili su se SKD ‘Prosvjeta’, Rusko kulturno društvo ‘Izvor’, Slovensko kulturno društvo ‘Triglav’, Kulturno društvo Bošnjaka ‘Preporod’, Zajednica Crnogoraca Split, Makedonsko kulturno društvo ‘Makedonija’, Makedonska kulturna udruga ‘Stobi’, Makedonski kulturni centar Split, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga Splitsko dalmatinske županije i Novi mađarski kulturni centar.

Dobro ispunjenu dvoranu Doma Hrvatske vojske ‘General bojnik Ivo Jelić’ na splitskom Poljudu, pozdravio je u ime organizatora Kadro Kulašin, predsjednik županijske Koordinacije. Pozdravnim govorom obratio se i župan Blaženko Boban, dok je u ime Grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare skup pozdravio njegov izaslanik Tonči Blažević, predsjednik Odbora Gradskog vijeća za suradnju s nacionalnim manjinama.

- Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina je događaj koji promiče kulturnu raznolikost i bogatstvo, ali i zajedništvo svih naših sugrađana. Grad Split je sretan i ponosan što vas ima, što čuvate i promičete vlastito naslijeđe, stapate ga i obogaćujete sredinu koja je vaš dom, kao i naš grad i zajednicu. Budite i dalje aktivni sudionici društvenog i javnog života, a mi ćemo vas u tome podržavati, kao i do sada - naglasio je Blažević.

Tokom deset godina, koliko se održava, ova tradicionalna manifestacija afirmirala se u središnji događaj kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Splitu i uz onu povodom Dana grada i blagdana svetog Duje 7. maja najveća koju organiziraju nacionalne manjine. Manifestacija se održava uz financijsku podršku Grada i Županije te volonterski doprinos samih pripadnika manjina.

1/5