Novosti

Kultura

Nagrada radnicima

Dodijeljene nagrade najboljim filmovima Liburnia film festivala

Large sr%c4%91an kova%c4%8devi%c4%873

Srđan Kovačević prima nagradu (foto Tanja Kanazir)

Nakon pet dana filmskih projekcija i popratnih programa, dodjelom nagrada za najbolje filmove 27. avgusta uvečer na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji završeno je 19. izdanje Liburnia film festivala (LFF)

Po ocjeni žirija, koji su činili historičarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović, najbolji film ovogodišnjeg izdanja je film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića.

"Želja žirija bila je prenijeti poruku o mogućnostima društvene imaginacije koja se u filmu nudi kao studija slučaja koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije", navodi se u obrazloženju.

Publika koju ni psihoza oko korone nije spriječila da masovno dolazi na filmove najvišom ocjenom (4,78) ocijenila je film Đure Gavrana "Jedna od nas". Gavran je na ovom festivalu kao dio popratnog programa imao i retrospektivu svojih filmova.

Posebno priznanje zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo i letargiju, žiri je dodijelio filmu "Bijeli Božić" Josipa Lukića s Akademije dramskih umjetnosti.

Nagrada za najbolji regionalni film pripala je filmu "Martin Torpedo" Tonija Jelenića koji je nastao na Novoj školi dokumentarnog filma riječkog udruženja Filmaktiv. Za najbolju režiju nagrađen je Ivan Ramljak, autor filma "O jednoj mladosti" koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava. Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je filmu "Bijeli Božić", odnosno Josipu Lukiću i Eleni Radošević. Pejzažnom dokumentarcu "Nulti krajolik" pripale su nagrade za najbolju fotografiju i za dizajn zvuka Andrei Kaštelan i Vjeranu Šalamonu.

Tokom pet festivalskih dana prikazana su 44 dokumentarna hrvatska filma, i to po 22 u takmičarskom i popratnom programu, a filmski program završen je svjetskom premijerom filma "Enrico Marotti: ovo je moj plov" Relje Dušeka.

Liburnia Film Festival posvećen je isključivo dokumentarnom filmu i jedini u svom programu prikazuje samo domaće dokumentarce nastale u protekloj godini, a značajna je i njihova podrška regionalnim filmovima s područja Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i Like.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više