Novosti

Kultura

Нaгрaдa зa Чикaру

Гoдишњa нaгрaдa Брaнимир Kуруцић, кojу дoдeљуje рeгиoнaлни Kooрдинaциoни oдбoр СKД Прoсвjeтa у Вукoвaру, oвe je гoдинe уручeнa Здeнку Чикaри, дугoгoдишњeм прeдсeднику СKД Прoсвjeтa, пoдoдбoр Oсиjeк

Large informator nagrada %c4%87irilica

Zdenko Čikara sa plaketom

Godišnja nagrada Branimir Kurucić, koju dodeljuje regionalni Koordinacioni odbor SKD Prosvjeta sa sedištem u Vukovaru, ove je godine uručena Zdenku Čikari iz Osijeka, dugogodišnjem predsedniku SKD Prosvjeta, pododbor Osijek. Za ovog skromnog ali nadasve vrednog čoveka, koji se nesebično daje maloj srpskoj zajednici u gradu na Dravi, godišnja nagrada je velika čast, ali i motivacija.

- Dobijanje ovakve nagrade je nešto što vredi, što ostaje iza mene i iza nas. Osim toga, to je motivacija, poticaj i odgovornost da se nastavi istim putem, rekao je za Radio Banska kosa Zdenko Čikara.

Ovogodišnji laureat rođen je 1966. godine u Vršcu. Završio je Pedagošku akademiju i radi kao učitelj u Osnovnoj školi Ante Starčević u Viljevu. Član je SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, od 1998. godine. Od 2010. do 2016. godine bio je predsednik pododbora, a na istu dužnost ponovo je izabran 2018. godine. Uz mnogobrojne programe, promocije knjiga, izložbe slika i značajna predavanja, jedan je od najzaslužnijih za osnivanje literarne, likovne, tamburaške i muzičke sekcije koje deluju u osječkom pododboru.

Ono na što je Čikara posebno ponosan je uspostavljanje dobre saradnje s Maticom srpskom iz Novog Sada koja je doprinela realizaciji značajnih programa od obostranog interesa. Uz to zaslužan je i za povezivanje rada Pododbora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Osijeku. Pokretač je inicijative za izgradnju Srpskog kulturnog centra u Osijeku koji je nedavno otvoren. Osim rada u SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, Čikara je većnik Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije od 2019. godine, većnik Veća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka i potpredsednik Koordinacionog odbora SKD Prosvjeta za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srema od 2020. godine.

Sve spomenuto navedeno je u obrazloženju nagrade, koja nosi ime po osnivaču kulturne manifestacije Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, i dugogodišnjem predsedniku vukovarskog KUD Sloga, i vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta, pokojnom Branimiru Kuruciću.

- Od 56 pododbora SKD Prosvjeta mi smo jedini koji se može pohvaliti da ima dva laureata godišnje nagrade Branimir Kurucić koju je pre mene dobio i naš član osječki pesnik Milenko Vasiljević-Čiko. Sve ovo ne bi mogli postići bez odlične saradnje s našim članovima jer sve što radimo planiramo i radimo zajedno. Najvažniji cilj nam je da u naše aktivnosti uključimo što je moguće više dece jer na njima je budućnost - naglasio je Čikara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više