Novosti

Kronika

Нajaмбициoзниjи прojeкт

Пoтписaн угoвoр o нaстaвку и дoвршeтку рaдoвa нa изгрaдњи Пoстрojeњa зa прoчишћaвaњe oтпaдних вoдa: Сврхa je пoбoљшaњe квaлитeтe вoдooпскрбe и нaчинa oдвoдњe нa пoдручjу aглoмeрaциje Oсиjeк сa 135.000 житeљa

Large 7

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda uz Drava u Nemetinu

Direktori tvrtke Vodovod-Osijek i zajednica ponuditelja koju predvodi ING-GRAD Željko Mandić i Branislav Brizar potpisali su pretprošlog petka ugovor o nastavku i dovršetku radova na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV). To je jedna od šest komponenti EU-projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Osijeka", kraće nazvanog Projekt Osijek, čija je svrha poboljšanje kvalitete vodoopskrbe i načina odvodnje na području aglomeracije Osijek s ukupno 135.000 stanovnika, što uključuje grad Osijek i okolna naselja, a sve sukladno nacionalnim i EU-direktivama. Vrijednost radova iznosi 228,65 milijuna kuna, a rok završetka je 2,5 godine od uvođenja izvođača u posao.

Na prostoru Osječko-baranjske županije radi se na izgradnji sedam aglomeracija vrijednih dvije milijarde kuna, a cijeli sustav pročišćavanja osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Kad bude završen, to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj.

Izgradnja PPOV-a izuzetno je zahtjevna investicija u građevinskom i tehnološkom smislu. Nalazi se u Nemetinu, smješten je u poplavnom području rijeke Drave, pa ga je potrebno zaštititi izgradnjom obaloutvrde dužine 405 m, a na prostoru za izgradnju potrebno je nasuti teren. Kapacitet PPOV-a iznosi 170.000 ES (ekvivalent-stanovnika), a njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m². U njemu će se pročišćavati otpadne vode Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda te Bilja i Darde u Baranji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više