Novosti

Kultura

Najavljeno jubilarno izdanje Festivala tolerancije

Krenuli smo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust, ali osluškujući potrebe društva ovih smo se godina dotaknuli i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra, rečeno je na predstavljanju JFF-a

N9wu8bdj2tvh3tvn266h7bl3j9t

Jubilarno, deseto izdanje Festivala tolerancije – JFF-a Zagreb, koje će se održati od 9. do 15. aprila u Zagrebu, publici će ponuditi brojne filmove i druge sadržaje kojima se nastoji potaknuti kritičko promišljanje, najavljeno je na konferenciji za medije. Krenuli smo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust, ali osluškujući potrebe društva, ovih smo se godina dotaknuli i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra, rečeno je na predstavljanju.

Filmove su Branko Lustig, predsjednik festivala, i Nataša Popović, direktorica festivala, birali s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti, kao i prema umjetničkoj vrijednosti.

Lustig je najavio niz aduta među kojima su filmovi ‘Mi smo mladi, mi smo snažni’ o okrutnosti i rasizmu mladih u Njemačkoj prema korejskim radnicima, ‘Kapo u Jerzualemu’ o bivšem logorašu kojeg lažno optuže da je bio kapo u Auschwitzu i hrvatsko-makedonski film ‘Lazar’ o ilegalnim imigrantima. Festival otvara ‘Kolonija’ Floriana Gallenbergera i to je, kako je Lustig rekao u razgovoru za ‘Novosti’, svjetska premijera.

- Gallenberger je zanimljiv režiser koji je napravio film o povampirenju fašizma u Južnoj Americi i podzemnim konc-logorima koje je za svoje protivnike koristio Pinochet u Čileu. Istodobno, riječ je o lijepoj, ljubavnoj priči. Film je dirljiv i daje nadu u bolje sutra - istaknuo je Lustig.

Festival je preuzeo na sebe zadatak educiranja mladih o strahotama nacizma kako im holokaust ne bi postao samo fikcija, pa će se i tokom ovogodišnjeg izdanja festivala održati ‘Edukacijska jutra’. Lustig će govoriti o svojim svjedočanstvima iz Auschwitza, a Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator, održat će predavanje ‘Simboli mržnje’ o prešućivanju sveprisutnih grafičkih simbola neonacističkih grupacija i njihovoj infiltraciji u navijačke grupe. Osim filmskog programa u kinima ‘Europa’ i ‘Tuškanac’ i predavanja, tokom festivala će biti održan i muzički program te izložbe. Na pitanje ‘Novosti’ o očekivanjima od ovogodišnjeg festivala, Lustig je rekao da zbog aktualne situacije očekuje masovni odaziv građana.

- Od našeg festivala se očekuje da prikaže aktualnosti iz svijeta i ono što se ne može vidjeti u drugim kinima. Zato želim da prikazani filmovi budu odraz političke situacije – rekao je Lustig.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više