Novosti

Kronika

Нajбoљи кулин из Бизoвцa

Oдржaнa трaдициoнaлнa Kулиниjaдa у Jaгoдњaку: Нa 19. гaстрoнoмскoj мaнифeстaциjи кoнкурeнциja je билa вeoмa jaкa, oд 101 узoркa из Слaвoниje и Бaрaњe њих 20 je oсвojилo злaтну мeдaљу

L7rwzgrl6govuhblefm0ho0of5l

Pobjednici 19. Kulinijade u Jagodnjaku

U četvrtak, 28. maja ove godine, na Spasovo, u novoizgrađenom Društveno-vatrogasnom domu i u Etnokući ‘Sanja’ u Jagodnjaku održana je 19. po reda Kulinijada, ali u bitno drugačijim okolnostima, nego što je to bilo prethodnih godina. Zbog ograničenja vezanih za pandemiju izazvanu koronavirusom, broj posjetilaca u Domu bio je ograničen na 100, a u etnokući na 300, što je znatno manje od prošlih Kulinijada kad se u Jagodnjaku okupljalo i – po nekoliko hiljada posjetilaca.

Ipak, organizacija je i ove godine bila na visini, a svaki nagrađeni takmičar može biti zadovoljan jer je konkurencija bila veoma jaka. Naime, od 101 uzorka iz Slavonije i Baranje njih 20 je osvojilo zlatnu medalju. Ostali su dobili srebrne (43) ili brončane medalje (23) te diplome, već prema broju bodova koliko im je žiri dodijelio. A žiri je radio u sastavu: Slobodan Stanković (predsjednik), Vladimir Ćorić, Milorad Stojković, Vladimir Pleša i Dušan Paprić.

Načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević veoma je zadovoljan što je i u otežanim okolnostima ostao veliki interes proizvođača za jagodnjačku Kulinijadu, a to je i obaveza da sljedeće godine jubilarna Kulinijada bude još bolja. Predsjednik žirija Slobodan Stanković ocjenjuje da su ovogodišnji kulini bili ujednačenog kvaliteta te kaže da je još prošle godine primijetio da kulini budu predugo i previše na dimu te da treba razlikovati kada i koliko kulini trebaju biti u pušnici (gdje se odime) i u sušari (gdje se samo suše).

Medalje najboljima predali su zamjenici župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković i Goran Ivanović, a šampionu donedavna saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Pet najbolje plasiranih kulina posložili su se ovako: šampion (prvo zlato) – OPG Hrvoje Brkić, Bizovac (broj bodova 94), vicešampion (drugo zlato) – Nikola Barišić iz Valpova (94), treće zlato – Jovan Tatarin iz Jagodnjaka (93), četvrto zlato – Željko Žiža (93), peto zlato – Miodrag Keleković (92).

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više