Novosti

Politika

Najmoprimci na tržištu

Na području Baranje nalazi se 31 stan u vlasništvu školskih i 19 stanova u vlasništvu zdravstvenih ustanova. U njima žive zaštićeni najmoprimci, kojima nakon višedecenijske borbe nije omogućen otkup po takozvanim povlaštenim uslovima

5q64pt0c2tngedrxywxouz935rr

Stanovi HZMO-a u Belom Manastiru

Sudbina ‘penzionerskih’ stanova u Belom Manastiru završena je tako da se prodaju na javnoj licitaciji, ali sudbina stanova koji su u vlasništvu školskih i zdravstvenih ustanova još uvek je neizvesna. Na području Baranje nalazi se 31 stan u vlasništvu školskih i 19 stanova u vlasništvu zdravstvenih ustanova. U njima žive zaštićeni najmoprimci, kojima nakon višedecenijske borbe nije omogućen otkup po takozvanim povlaštenim uslovima. Najmoprimcima ostaje mogućnost otkupa samo po tržišnoj ceni, što je mnogima potpuno neprihvatljivo. To je razumljivo ako se ima u vidu da su slični stanovi svojevremeno otkupljivani po znatno nižim cenama.

Najmoprimci za ovu situaciju okrivljuju Osječko-baranjsku županiju, osnivača školskih i zdravstvenih ustanova. No u Županiji se ne uzbuđuju previše jer se pozivaju na važeće propise. Odgovaraju da ne postoji zakonska osnova po kojoj bi javnopravne osobe, u ovom slučaju odgojno-obrazovne ustanove u čijem su vlasništvu stanovi, imale pravo prodavati nekretnine dosadašnjim najmoprimcima prema posebnim uslovima. U Županiji tvrde da shodno tome ni njihovi osnivači nemaju ovlaštenje za davanje saglasnosti ustanovama za prodaju stanova po posebnim uslovima. Napominju da su na temelju Zakona o područjima posebne državne pomoći donesene Uredba o uslovima za kupnju porodične kuće ili stana u državnom vlasništvu na takvima područjima, kao i Odluka o prodaji stanova u vlasništvu Hrvatske na području hrvatskog Podunavlja. Njima su propisani uslovi i prodaje stanova u državnom vlasništvu, no ne i uslovi prodaje stanova drugih javnopravnih osoba.

U Županiji dodaju kako su odlukom Vlade RH o davanju ovlaštenja jedinicama lokalne samouprave za prodaju stanova najmoprimcima utvrđeni uslovi pod kojima, nakon deset godina neprekidnog prebivanja u porodičnoj kući ili stanu u državnom vlasništvu, mogu kupiti tu kuću ili stan. No ne postoji zakonska osnova po kojoj bi ustanove čiji je osnivač Osječko-baranjska županija imale pravo prodavati stanove po posebnim uslovima. Osim zaštićenih najmoprimaca, ovakvim stanjem nisu zadovoljni ni u baranjskim školama u kojima bi, prema dostupnim informacijama, novac od prodaje stanova upotrebili za preko potrebno unapređivanje školskog sustava. Jedino je izvesno je da će, kao i u slučaju ‘penzionerskih’ stanova, konačnu odluku doneti Vlada Republike Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više