>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Najracionalnije rješenje

Provođenje predškolskog odgojno-obrazovnog programa u općini Krnjak: 56-oro djece pohađalo bi krnjački vrtić, a najprihvatljivije rješenje je da bude organiziran u OŠ Katarina Zrinski

U cilju provođenja predškolskog odgojno-obrazovnog procesa općina Krnjak je uz pomoć Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Republike Hrvatske, u maju 2019. godine uredila i dogradila zgradu za potrebe dječjeg vrtića, koja se nalazi u blizini Osnovne škole ‘Katarina Zrinski’.

U ovaj projekt je uloženo gotovo milion kuna, a da bi se zgrada stavila u funkciju te izvelo unutrašnje uređenje, nabavila potrebna oprema i namještaj te uredilo igralište i okoliš, potrebno je još uložiti oko milion i pol kuna.

Uvođenje sistematskog predškolskog odgojno-obrazovnog programa, male škole i vrtića, u svim jedinicama lokalne samouprave na području Karlovačke županije, pa tako i u Krnjaku, bila je tema sastanka u Karlovačkoj županiji. Inicirali su ga zamjenici župana Vesna Hajsan-Dolinar (HDZ) i Mirko Martinović (SDSS). Analizirane su sve potrebne predradnje i aktivnosti za uspostavu predškolskog programa u Krnjaku. Pored oba zamjenika župana, sastanku su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić -Knežević i ravnateljica krnjačke osnovne škole Željka Stojković.

Razmatrane su tri moguće varijante rada krnjačkog vrtića. Prva je da Općina Krnjak osposobi objekt u cijelosti te ga stavi u funkciju. Druga varijanta je da rad vrtića organizira neka od ustanova koja sa bavi ovom djelatnosti iz Karlovca ili okolnih općina. Treća je da se ovaj predškolsko odgojno-obrazovni program odvija u sklopu Osnovne škole ‘Katarina Zrinski’.

- Nakon izvršene ekonomske analize opravdanosti svih triju varijanti zaključeno je da je treća varijanta najisplativija te da ju je najlakše i najbrže moguće realizirati. S time se složio i općinski načelnik Dejan Mihajlović. Prema informacijama iz Općine Krnjak, predškolsko odgojno-obrazovni program bi pohađalo ukupno 56 djece - kazao je Novostima srpski dožupan Mirko Martinović i pojasnio da bi se ova treća varijanta koristila dok vrtić ne bi bio potpuno završen i namješten.

Za realizaciju ovog predškolsko odgojno-obrazovnog programa u sklopu osnovne škole, za privođenje svrsi prostora u školi, koristila bi se sredstva koje je škola ostvarila prodajom dviju zgrada bivših područnih škola u Hrvatskom žarištu (bivše Partizansko žarište) i u Donjem Budačkom. Također je dogovoreno da će se Općina Krnjak kandidirati na konkurs Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, za koji se očekuje da će biti raspisan u trećem kvartalu ove godine te da se uz pomoć Ministarstva i općine Krnjak zgrada vrtića, inače nekadašnji pogon Vrpce karlovačke tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar, privede predviđenoj svrsi.

1/1