Novosti

Politika

Napad u Zvorniku

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Mustafa Muharemović, osudio je Ibrićev napad na policijsku postaju i ubijanje i ranjavanje policajaca u tom gradu. Dodao je da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja, kao i da se plaši da bi incident mogao dovesti Bošnjake u Zvorniku u nelagodan položaj

8x6z0b8b4xvrprdy5ug6u75pdrr

Nerdin Ibrić, 24-godišnji mladić iz Sapne kod Zvornika, upao je naoružan u ponedjeljak navečer u policijsku postaju u Zvorniku, usmrtivši jednog i ranivši dvojicu policajaca. U razmjeni vatre sa policijom ubijen je na licu mjesta. Poginuo je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić. Napad je okarakteriziran kao teroristički čin, a različita medijska izvješća navode da je Ibrić bio pripadnik tzv. vehabijskog pokreta. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je kako je napadač prilikom pucnjave uzvikivao ‘Alahu ekber’. Motivi napada na policijsku postaju u Zvorniku za sada su nepoznati, ali prve informacije koje dolaze iz policijskih krugova kažu da je napadač znao vrijeme smjene. Odmah po napadu Javni servis BiH prenio je kako je Obavještajno-sigurnosna agencija ranije informirala MUP Republike Srpske o postojanju mogućnosti napada na policijske postaje, i to ne samo u Zvorniku.

Svi relevantni zvaničnici Bosne i Hercegovine osudili su teroristički napad u Zvorniku i promptno su zakazane vanredne sjednice državnih i entitetskih organa na svim razinama. Osude napada i telegrami sućuti stigli su iz Ureda visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Islamske zajednice BiH, ali i iz Srbije, u prvom redu od premijera Aleksandra Vučića. Već po prvim reakcijama političkih predstavnika u BiH jasno je da će teroristički napad na policijsku postaju biti itekako zlorabljen u dnevnopolitičke svrhe. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je teroristički napad u Zvorniku ‘dokaz da RS ne može da računa na obavještajne izvore iz BiH’, tvrdeći kako ‘nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu’. ‘To samo govori koliko sigurnosna struktura u BiH funkcionira i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gdje naprave teroristički akt’, rekao je Dodik, naglasivši da će Republika Srpska ‘nakon svega ovoga morati da još jednom stavi na dnevni red svoju sigurnosnu strukturu’. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić demantirao je Dodikove tvrdnje, potvrdivši da su još u petak postojale informacije o mogućem terorističkom napadu.

Kako je objavio sarajevski ’Dnevni avaz’, Nerdin Ibrić rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. ‘Avaz’ navodi kako je Ibrić imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. lipnja 1992. odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni. Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu. Ovu informaciju prenijele su i banjalučke ‘Nezavisne novine’ na svojoj internetskoj stranici, ali je vijest nakon kratkog vremena uklonjena. Inače, ubijeni policajac Dragan Đurić i ranjeni Željko Gajić na spisku su pripadnika policije Republike Srpske koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici, a prema spisku koji je sačinila Komisija za Srebrenicu. Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Mustafa Muharemović, osudio je Ibrićev napad na policijsku postaju i ubijanje i ranjavanje policajaca u tom gradu. Dodao je da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja, kao i da se plaši da bi incident mogao dovesti Bošnjake u Zvorniku u nelagodan položaj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više