Novosti

Društvo

Napadač iz Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije?

Poznati austrijski istraživački novinar Florian Klenk tvrdi da je ubijeni napadač u Beču, u kojem je stradalo troje ljudi, bio Kurtin S., 20-godišnji islamist porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Large bec

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Barem jedan islamistički terorist sudjelovao je u ponedjeljak u napadu u centru Beča, u kojem je ubijeno troje prolaznika, rekao je u utorak ujutro austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, bio je naoružan jurišnom puškom i imao lažan pojas s eksplozivom, očito želeći izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Bečka policija je objavila da je u napadu poginulo troje prolaznika - dvojica muškaraca i žena - a jednog napadača ubila policija. Podsjetimo da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem pucalo u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih sedam teže. Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu. Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu.

Glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da je među napadačima bio mladi Bečanin albanskog porekla iz Sjeverne Makedonije kojeg je policija ubila. "Zove se Kurtin S., rođen je 2000. godine u Beču, gdje je i odrastao. Albanskog je porijekla, a njegovi roditelji su iz Sjeverne Makedonije i nemaju nikakve veze sa islamizmom", napisao je austrijski istraživački novinar na Twitteru, dodao je da je bio poznat Službi za borbu protiv terorizma (BVT), zato što bio jedan od 90 austrijskih islamista koji su pokušali otputovati u Siriju.

Ovo je najteži dan po Austriju posljednjih godina. Suočeni smo s terorističkim napadom i to takvih razmjera s kakvima se Austrija do sada nije susrela, rekao je još Nehammer.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više