Novosti

Politika

Napadač s Markovog trga glorificirao snajperiste

Mladić, 22-godišnjak, koji je počinio samoubojstvo nakon što je jutros iz vatrenog oružja ranio policajca na Markovom trgu, na Facebooku je u prošlosti veličao postrojbe HOS-a i snajperiste, dijelio spotove Marka Perkovića Thompsona i izražavao želju da ubija Srbe

Large josip regovi%c4%87 sabor

(foto Josip Regović/PIXSELL)

Danijel Bezuk, 22-godišnjak koji je počinio samoubojstvo nakon što je u ponedjeljak ujutro iz vatrenog oružja ranio policajca na Markovom trgu, na Facebooku je u prošlosti veličao postrojbe HOS-a, dijelio spotove Marka Perkovića Thompsona i izražavao želju da ubija Srbe. Policija još uvijek nije objavila motiv napada, no jutros je mladić na Facebooku napisao: ‘Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti.’

Prije dvije godine Bezuk je na svom Facebook-profilu objavio fotografiju kod spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je nosio majicu s grbom HOS-a i insignijama Bad Blue Boysa, uz natpis ‘Za sve one kojih nema’. Pojedini mediji objavili su da je Bezuku otac bio dobrovoljac u ratu i da mu je stric poginuo u Vukovaru kao pripadnik HOS-a.

Iste je godine Bezuk objavio fotografiju uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona u Glini, praćenu citatom ‘rastjerajmo tamu da nam jutra svanu’ iz jedne od Thompsonovih pjesama.

Slikao se početkom 2018. godine i u zimskoj kamuflažnoj odori sa snajperskom puškom izrađenom od drveta. Pozivajući ljude na Facebooku da lajkaju fotografiju, napisao je da se na njoj nalazi pripadnik ‘Belih orlova na braniku otadžbine’, što je po njegovom mišljenju ‘jedna od najzaštićenijih vrsta u Republici Hrvatskoj’.

Kao 13-godišnje dijete Bezuk je 2011. godine objavio link na Youtube video u kojem se glorificira snajperiste. Uz njega je stavio komentar ‘Ala, da sam jedan od njih. Da skidam Srbe’. Bezuk je iste godine objavio i neukusni vic u kojem je poanta ubijanje Srba.

Najveća aktivnost na njegovom profilu odvijala se upravo te godine, u vrijeme iščekivanja presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu, koji su u prvom stupnju osuđeni za ratne zločine. Tada je podijelio i više video klipova s vatrenim oružjem koji su u međuvremenu zabranjeni na Youtubeu. Uoči presude je promovirao i opus Marka Perkovića Thompsona, spotove koji glorificiraju NDH te pjesme Miroslava Škore, poput ‘Sude mi’ i ‘Svetinja’.

Poseban interes iskazivao je za postrojbe HOS-a, stradanja u Vukovaru i knjige koje su se bavile tim događajima. Riječ je, među ostalim, i o knjizi ‘HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca’ bivšeg pripadnika HOS-a i donedavnog člana HSP-a Damira Markuša iz Kutine, i knjizi ‘Bitka za Vukovar: Ne plači moj Dobri Anđele’ autora Damira Plavšića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više