Novosti

Politika

Napadi i prijetnje veliki su problem za novinare u Hrvatskoj

Reporteri bez granica u svojem izvještaju za 2018. navode da su novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često podvrgnuti kampanjama maltretiranja

1x9c8786syhl2n0alb2kufv6u9g

Hrvatska je ostvarila skromni napredak, ocjena je u redovnom godišnjem izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija za 2018. godinu, gdje se bilježi uspon Hrvatske sa 74. na 69. mjesto Indeksa slobode medija koji obuhvaća 180 zemalja.

‘Novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su podvrgnuti kampanjama maltretiranja. Kleveta je kriminalizirana, a vrijeđanje Republike, njenog grba, nacionalne himne ili zastave je kažnjivo do tri godine zatvora. Još gore, ‘ponižavajući’ medijski sadržaji su kriminalizirani od 2013. Vladino miješanje u javnu televiziju HRT i dalje je realni problem i ograničava nezavisnost medija. HRT je očito pod političkim pritiskom. Interesne grupe pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i miješaju se u upravljanje HRT-om. Prilikom zajedničkog posjeta u siječnju 2018. Reporteri bez granica i druge međunarodne organizacije za slobodu medija ustanovile su da postoji blago poboljšanje situacije. Također, pohvaljen je rad policije, koja je u posljednje vrijeme povećala broj privođenja u slučajevima fizičkog nasilja prema novinarima. Fizički napadi, uz prijetnje i nasilje na internetu, i dalje su veliki problem za novinare u Hrvatskoj’, stoji u izvještaju za Hrvatsku na web stranici Reportera bez granica, ispod kojeg su navedene i vijesti o slučajevima na koje je ta organizacija upozorila u posljednje dvije godine.

Reporteri su 2016. osudili reakciju tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na napad na novinara Jutarnjeg lista Antu Tomića, dok su 2017. osudili nacionalističku kampanju protiv tjednika Novosti.

Na Indeksu slobode medija od Hrvatske su bolje rangirane Slovenija (32. mjesto) i Bosna i Hercegovina (62. mjesto), dok je nešto lošija Srbija (76. mjesto). Medijski najslobodnije zemlje svijeta su Norveška, Švedska i Nizozemska, a na dnu ljestvice su Turkmenistan, Eritreja i, kao posljednja, Sjeverna Koreja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više